🎉 Goese GAK-kunst is gered, maar waar gaat het heen?

Geplaatst door

Elektronische confetti valt op de pagina Voor de kunst. Rode, groene, gele en blauwe minivierkantjes, omdat er iets te vieren is: de crowdfund-club die het keramieken kunstwerk in het oude GAK-gebouw in Goes wil redden, heeft zijn streefbedrag bij elkaar.

-lees verder onder de foto-

Electronische confettie op de actiepagina.

Het verhaal in het kort: Het werk van Elsa Westland hangt in een hal in het oude GAK-gebouw in Goes, dat volgend jaar wordt gesloopt. Zij, en vooral haar dochter Magdeleen van Eersel, willen de kunst redden! Weghalen uit het koude kille lege gebouw en ergens anders laten schitteren. Het benodigde geld is nu via crowdfunding bij elkaar gehaald. In totaal gaven 108 mensen via 118 donaties € 10.083 euro.

De actievoerders staan overigens niet alleen in hun opvatting dat het kunstwerk uniek is. Erfgoedvereniging Heemschut, die in ons land het geweten van het erfgoed is, oordeelt in september 2019 dat het Goese kunstwerk kenmerkend is voor de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog.

In die periode zijn in korte tijd veel nieuwe gebouwen nodig, waardoor eenheidsworst dreigt. Kunstenaars krijgen daarom opdracht om werk te maken dat de “monotonie van de nieuwbouw” doorbreekt. Gebouwen krijgen architectuurgebonden kunst: het werk zit vast in of tegen het gebouw. Zoals het werk van Elsa Westland in Goes.

In andere steden zijn nog volop voorbeelden van de wederopbouwkunst te vinden maar in Goes is het zeldzaam, vindt Heemschut. Daarom verdient Westlands werk het om gered te worden van de sloop en “een nieuwe toekomst te krijgen”.

-lees verder onder de foto-

Kunstwerk gakgebouw Goes
Het kunstwerk in het GAK-gebouw in Goes, tijdens één van de kijkmiddagen. Foto: Etcetera.Plus.

Kunstenares en dochter zijn blij en opgetogen nu het streefbedrag is binnengehaald. Maar: de stand van vandaag is een tussenstand. Want ook al is het geld er, er moet nog een nieuwe plek komen. De onderhandelingen daarover lijken vergevorderd, maar nog niet definitief genoeg om naar buiten te  brengen, laat dochter Magdeleen weten aan Etcetera.Plus. Het verhaal krijgt binnenkort dus nóg een aflevering.

kunstwerk in wording
Het kunstwerk van Elsa Westland nog voor het op de muur in het GAK-gebouw zit. Het ligt te wachten op bevestiging. Foto: Elsa Westland/actiepagina Voor de Kunst.

🔗 Eerder gepubliceerd: Actie om kunst te redden van de sloop