App op komst om te zien hoeveel Europa meebetaalt aan je buurt

Geplaatst door

Je kent het wel: in gesprekken over Europa gaat het al snel over geld, en dat Nederland zoveel betaalt en weinig terugkrijgt. Om met dat (voor)oordeel af te rekenen komt de Europese Unie binnenkort met een app. Dan kun je zien welke projecten in de buurt geld krijgen uit Brussel.

-lees verder onder de foto-

Het gebouw van het Europees Parlement in Brussel. Foto: Etcetera.Plus

“Nederlanders klagen altijd zoveel over afdracht aan de Europa”, zei een publieksmedewerker van de EU onlangs in Brussel tegen Etcetera.Plus, “maar ze weten niet eens hoeveel de landen precies afdragen of ontvangen”. Landelijke politici uit Den Haag zijn volgens haar mede-schuldig, omdat het voor de achterban lekker klinkt als je ageert tegen de EU, zonder de feiten te geven.

En dus komt de Europese Unie met een app. Daarmee kun je in je eigen buurt zien welke projecten Europese subsidies ontvangen. De app wordt gelanceerd in de aanloop naar de Europese verkiezingen in mei 2019.

Overzicht

Voor Nederland is er overigens al een website met datzelfde doel: tonen waar Europese subsidies naar toe gaan. Op die site Europa om de hoek, van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, vind je onder meer dat Brussel € 300.000 meebetaalt aan een bedrijventerrein in Duiven en € 1.702.350 aan de reconstructie van een oude haven in Hulst. Vaak herinnert alleen een bordje ter plekke aan de Europese steun: ‘tot stand gekomen met een Europese subsidie’.

-lees verder onder de foto-

Als de Europese Unie meebetaalt dan staat dat vaak op een bordje. Zoals hier in Ritthem (Zeeland) waar Europa meebetaalt aan een natuurproject. Foto: Etcetera.Plus

Netto betaler

Hoeveel betaalt Nederland mee aan Europa, en hoeveel ontvangen we? De berekening van wat een lidstaat moet meebetalen aan de Europese Unie is een ingewikkelde. Onder meer het aantal inwoners van een land en het inkomen spelen mee. Van de totaalsom gaan dan weer kortingen af. Voor dit artikel gaat het te ver om dat tot in detail uit te leggen. Wel een simpele versie:

De afdracht van een land wordt dus bepaald door het aantal inwoners en het inkomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert in 2016 in een rapport over de afdracht van 2000 tot en met 2015. Daarin staat dat Nederland gemiddeld 0,4 procent van het bruto nationaal inkomen afdraagt aan Brussel. In 2015 is dat ongeveer zes miljard euro.

Nederland betaalt in dat jaar 2,5 miljard euro meer aan Europa dan Europa in Nederlandse projecten investeert. Dat maakt van Nederland een netto-betaler: het land draagt meer af dan het krijgt. Nederland is volgens het CBS naar verhouding de grootste netto-betaler van Europa.

In absolute aantallen wint Duitsland het; dat land betaalt in 2015 ruim 24 miljard euro. In die ranglijst staat Nederland op de zesde plek met ongeveer zes miljard aan afdracht. Aan de ontvangstkant staat Nederland op plek vijftien, met 2,3 miljard euro aan inkomsten uit Brussel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s