Het onzekere leven van de trotse kerstboom

Geplaatst door

Kijk eens beter, dan zie je meer. 🙂  Laat je verrassen tijdens wandeling of fietstocht en fantaseer er op los. Want… wat is het verhaal achter wat je ogen waarnemen? 

Daar lig je dan. Afgedankt bij het vuil. Terwijl je pas geleden nog schitterde en het beste uit jezelf haalde om als trotse boom het mensen naar de zin te maken. Takken fier overeind, de naalden glimmend in het schijnsel van de lichtjes. Je draagt de ballen met plezier. Om je heen klinken kerstdeuntjes en waait de geur van maaltijden en chocolademelk. Je bent van spar veranderd in een kerstboom!

En nu… buitengegooid in de kou, wachtend tot opgeschoten jongeren je komen halen om op een grote stapel te worden gegooid. Vreugdevuur noemen ze dat. Weinig vreugde voor jou; wel knapperend hars uit je stam. Hopelijk zijn de mannen van de gemeentereiniging eerder, die je naar een milieupark brengen waar je door de hakselmolen gaat. Je houtsnippers kunnen dan op een pad in een park. Dat is beter dan de vlammen, dan heeft je bestaan nog een doel.

-Lees verder onder de foto’s-

Daar lig je in de kou te wachten als afronding van de jaarlijkse kerstbomenslacht. Er iets van zeggen kan niet, want dan kom je aan een traditie. En durf dat eens. Die discussies ken je van het feest eerder in de maand. Tradities moeten blijven!

Maar jij verdwijnt. Elke minuut buiten op straat, bij de afvalbak, langs de kant van de weg, worden je groene naalden weer wat bruiner. Het leven sijpelt langzaam weg. Da’s je lot, van een kerstboom zonder kluit.

Foto’s: © Etcetera.Plus
De foto’s zijn in januari 2019 genomen in Vlissingen en Hilversum