Over jongeren die voor de lol afval opvissen

Geplaatst door

Wat is dat nou..? Wat gooien die drie jongens in de gracht? O nee, ze halen er juist dingen uít. Ontmoet Tim, Tom en Dion. Voor de lol halen ze met haken en een magneet troep uit het water.

Op de kant liggen al resten van twee winkelkarretjes die ze gisteren naar boven haalden. ”We zagen een keer een filmpje op internet over magneetvissen en het leek ons leuk om het ook te doen”, zegt Dion. “Het werkt ontspannend”. Achter hun opruimactie zit geen groter doel van de wereld schoner maken, “maar het helpt natuurlijk wel”.

-Lees verder onder de foto-

Tom werpt een haak en haalt ‘m daarna weer binnen. Foto: Etcetera.Plus.

Ondertussen gooit één van zijn makkers de haak die aan een lang touw zit weer in het water. “Ik voel wel wat, maar hij schiet los”. Ze blijven proberen. Plons, plons, plons, daar gaat de haak weer, vanaf het bruggetje over de Vlissingse Watergang bij het Pablo Picassoplein in Vlissingen. Veel takken halen ze boven.

Af en toe blijft een voorbijganger staan om te zien wat de drie doen. “Gisteren hadden we een winkelkarretje vol met oude fietsen en zelfs een verkeersbord”. Dion laat trots een foto zien.

-Lees verder onder de foto-

De haak. Foto: Etcetera.Plus.

De aandacht van de drie afvalopruimers is inmiddels verplaats naar de andere kant van het bruggetje. Na een paar worpen hebben ze beet. De magneet blijft plakken en de haak haakt ergens achter. Na een paar minuten trekken komt de buit boven water. “Wauw, een Tomos!” klinkt het. Er komt inderdaad een oude halfvergane bromfiets boven water. Het valt nog niet mee om die op de kant te krijgen, want het voertuig is zwaar en zit vol water.

-Lees verder onder de foto-

Oude bromfiets gevangen! Foto: Etcetera.Plus

Inmiddels heeft de opruimactie de aandacht getrokken van de politie. De agenten willen weten wat ze doen. “Misschien levert het oud ijzer nog wat op”, oppert er eentje. De ander stelt voor om via de gemeente-app door te geven dat er oude spullen op de waterkant liggen, tenzij de drie ijzervissers de troep zelf willen afvoeren? Nee, dat willen ze niet. Dion belooft de gemeente-app op zijn telefoon te zetten en een melding te maken.

-Lees verder onder de foto-

De politie wil weten wat er gebeurt. Tom (l) filmt alles voor een blog van Dion (r).

De watergang in Vlissingen is ietsjes schoner, door drie jongens die voor de lol troep opruimen.

De opbrengst van een paar uur magneetvissen: oude winkelwagentjes en een oude bromfiets. Met dank aan het drietal Dion, Tim, Tom (vlnr).