Zendpiraten: radio die je niet mocht horen

Geplaatst door

Het mocht niet, maar ze waren er wel: zenders die zonder vergunning de ether vulden met muziek en informatie. Beroemd zijn Radio Veronica en Radio Noordzee, maar ook in Zeeland had je zendpiraten. Een grote Zeeuwse zender was Radio Noordzee. Al begon het heel klein, op een jongenskamertje in Groede.

Luister naar de Podcast-aflevering of hieronder via Spotify.

Radio Goes, “illegaal voor allemaal”. Of Radio Popular, “het meest geïmiteerd”. En natuurlijk Lucky Bird in Vlake en Radio Rotation in Terneuzen. Door heel Zeeland had je mensen die radioprogramma’s maakten. De Radio Controle Dienst luisterde mee, want volgens de wet mochten alleen de officiële omroepen omroepzenders gebruiken.

Trap op
Terug in de tijd: de tiener Jan van de Wege is weg van radio. Zelfs op de middelbare school heeft hij altijd een transistortoestel bij zich. Geïnspireerd door de zeezenders begint Jan in Groede met een radiostation: Radio Enterprise, later omgedoopt in Radio Noordzee. Vanaf zijn kamertje in zijn ouderlijk huis, de trap op en dan linksaf, met een gaatje in het plafond voor de antennekabel naar de zolder.

-Lees verder onder de afbeelding-

Radio Noordzee trekt luisteraars. Mensen sturen verzoekjes, en de plaatselijke middenstand steunt Jan door in ruil voor reclame de tank van zijn brommer vol te gooien met benzine. “Ik voelde me een soort Robin Hood die mensen bracht wat ze wilden. Iedereen houdt van muziek, en de muziek die ik liet horen hoorde je niet op de officiële zenders”, zegt Jan in 2019 tegen Zeeuwen en de ether.

-Lees verder onder de foto-

Jan van de Wege in zijn tienerkamer. Eerst als 27MC-liefhebber. Later ontstaat in dezelfde kamer Radio Enterprise (opgevolgd door Radio Noordzee). Foto: collectie Jan van de Wege.

Maar: de autoriteiten vinden Jans zender helemaal niet leuk en vallen het huis binnen. Moeder Van de Wege: “Ze haalden alles overhoop. Ze keken zelfs in de lades van mijn nachtkastje. Maar daar zat toch geen radio in hè”.

Naar België
Om te kunnen blijven uitzenden trekken Jan en zijn kornuiten (en met geld van zijn ooms) naar Watervliet in België. Bij de zuiderburen zijn de regels soepeler. In een gebouwtje een meter of wat over de landsgrens komt een studio, en de antennes zijn vol op Zeeland gericht. De Nederlandse autoriteiten kunnen het slechts knarsetandend toezien, want in België mogen ze niets doen.

-Lees verder onder de foto-

Het gebouw van Radio Noordzee in Watervliet. Te zien is ook de antennemast. Het gebouw is later uitgebrand en de zender begon een nieuwe studio in een soort container. Foto: collectie: Jan van de Wege.

Uiteindelijk stopt Jan van de Wege bij Radio Noordzee. De zender gaat zonder hem nog een paar jaar verder tot er definitief de stekker uit gaat. “Ik had die tijd nooit willen missen”.

-Kijk verder onder de foto-

Van links naar rechts: Mario Bikker, Marc Triou en Jan van de Wege, bij Radio Noordzee in Watervliet. Foto: collectie: Jan van de Wege.

Zie ook:
– Op zijn eigen website kijkt Jan van de Wege terug op zijn tijd met Radio Noordzee.
Wat mag wel en niet? Het Agentschap Telecom houdt toezicht op de ether in Nederland.

Met dank aan:
Met dank aan Kees Riemens en Walter Beilo voor het beschikbaar stellen van oude fragmenten van Radio Noordzee en Radio Popular, die zijn gebruikt in de podcast.