Hangjongens in deftig pak waar dorpen toch wel bang voor waren

Geplaatst door

Als je het naar onze tijd zou halen dan praat je over hangjongeren met eigen gewoontes en kledingcodes. Over jongeren die het geweld niet schuwen. En o ja… #MeToo is ze niet vreemd. Plaats je het in hún tijd, dan zijn de Jonge Jongers groepen jonge vrijgezelle mannen in de Bevelandse dorpen van toen. Historisch Museum De Bevelanden in Goes heeft er een wisseltentoonstelling over.

Je moet ervoor naar de Bevelandse dorpen van de 19e eeuw, zoals Oudelande en Borssele. Ongehuwde jongens van 18 jaar en ouder klitten bij elkaar bij de klapbank of het viskot. Om te praten, te oordelen, om zogenaamd de goede zeden van het dorp te behouden.

En om streken uit te halen. De expositie vertelt onder meer het verhaal van Jongers die een boerenkar ’s nachts uit elkaar halen en op een schuur weer in elkaar zetten. Daar staat je kar dan. Zie ‘m maar eens terug op de grond te krijgen.

Meid
Minder ‘onschuldig’ zijn de poppen van stro die de Jongers bij woningen plaatsen van jonge vrouwen die ze stug vinden. Vertaald: deze meid wil niet met je, dus moet ze aan de schandpaal.

De Jongers hebben eigen regels. Historisch Museum De Bevelanden toont een reglement, met daarin ook artikel 5: “De jongelingen zullen 14 dagen na Mei-avond naar de meid gebracht worden, welke zij verkiezen door 2 man van onze jonkheid”. #MeToo in het jaar 18-zoveel.

Fragment uit de ‘Wet op de verbintenis tusschen de Jongelingen van Kapelle’.

Uitbundig
Als de Jongers hun vergadering houden in de herberg moet de waard weg, want geheimen moeten geheim blijven. Niet zelden zijn er ook vechtpartijen met Jongers uit andere dorpen. Dorpelingen hebben in die tijd een vorm van respect voor de Jongers, maar zijn er ook bang voor.

De 19e eeuwse jonge mannen zijn ook ijdel. Ze pronken met versierde messen, sieraden en kleurige kleding. Hoe mooier en uitbundiger, hoe groter de indruk die de Jonger kan maken.

Blingbling uit de 19e eeuw van Jonge Jongers.

Op Jonge Jongers en ’t Mannengoed komt je te weten over de opkomst van de jongerencultuur en het verdwijnen daarvan. Want door de komst van de fiets zijn de Jongers niet langer gebonden aan het dorp en zoeken ze vertier verderop in de stad.

Historisch Museum De Bevelanden haalt een stukje vergeten geschiedenis boven. Da’s mooi gedaan door het museum.

Kleurige Jongerskleding.

Info:
Tentoonstelling
: Jonge Jongers en ’t Mannengoed
Te zien in: Historisch Museum De Bevelanden, Singelstraat 13, Goes
Tot en met 3 mei 2020