De bijzondere vriendschap van een Zeeuwse timmerman en een Britse radio-DJ

Geplaatst door

Hoe de liefde voor rockmuziek de Zeeuwse timmerman Piet Corbijn en de Britse BBC radio-DJ Tommy Vance bij elkaar brengt. De gedeelde passie voor de muziek, het versturen van Nederlands vinyl naar Londen, en lange intense gesprekken in de keuken van Tommy. Maar ook: het plotselinge einde van een hechte band. Piet Corbijn kijkt terug op een bijzondere tijd.

Luister naar de Podcast-aflevering of hieronder via Spotify.

Muziek in de podcastaflevering: Blue Dot Sessions – The Summit

Het zijn de jaren ’70 en ’80. In het dagelijks leven is Piet Corbijn timmerman. Buiten werktijd trekt hij langs Zeeuwse horecazaken met zijn drive-in show. Vooral rockmuziek komt uit de luidsprekers, onder meer in Kasteel van Batavia in Westkapelle, Royal in Zoutelande en Bar Americain in Middelburg.

Antenne
In zijn platenkoffer zitten singles, LP’s en EP’s van grote artiesten en beginnende Nederlandse band. Piet luistert op vrijdag altijd naar de Friday Rock Show op BBC Radio 1. De zender is via de middengolf in Zeeland te ontvangen. Later zet Piet zelfs een hoge antenne op het dak van zijn huis om het radiosignaal uit Engeland via de FM te kunnen oppikken.

-Lees verder onder de foto-

Tommy Vance. Foto: BBC

De radioshow wordt gepresenteerd door Tommy Vance. Die mooie stem, de rockmuziek…. Piet wil erbij zijn en belt Tommy in Londen. Of hij een keer in de studio mag kijken? Dat mag. En een bijzondere vriendschap ontstaat. “De eerste keer dat ik bij hem thuis kwam zijn we niet eens aan slapen toegekomen, we hebben de hele nacht gepraat over muziek”, zegt Piet in de podcast van Zeeuwen en de Ether.

-Lees verder onder de foto-

Piet Corbijn in 2020. Foto: Remco van Schellen

Een keer of tien is Piet in Londen. Soms is zijn vrouw Lenie er ook bij. Tot 1 juni 1994 aanbreekt. Lenie Corbijn overlijdt aan kanker. Het leidt tot het einde van de vriendschap met Vance. “In 1994 ging ik met de kinderen nog een keer naar Engeland, en we hadden met Tommy afgesproken. Maar hij kwam niet opdagen. Hij kon het niet aan dat Lenie zo jong gestorven was”.

Daarna heeft Piet als alleenstaande vader de handen vol aan de opvoeding van zijn drie kinderen. Tommy gaat werken voor een andere zender en verdwijnt achter een smartcard waardoor je moet betalen om hem te kunnen horen. De hechte band verwatert.

-Lees verder onder de foto-

Samen in de studio van BBC Radio 1: Tommy Vance (links) en Piet Corbijn (rechts). Foto: privé-collectie Piet Corbijn.

Herinneringen
Net als Piets leven weer wat ‘lucht’ heeft komt hij op een festival in Oud-Vossemeer te spreken met een vrouw van een Britse band. Zij vertelt Piet dat Tommy is overleden aan de gevolgen van een beroerte. “De grond zakte weg onder mijn voeten. Ik had net weer het idee om eens contact met hem te zoeken”. 

De herinneringen blijven. Aan de studio, de back stage bezoeken bij festivals, en vooral aan een bijzondere vriendschap van een Zeeuwse timmerman en een Britse radio-DJ.

Luister ook:
Op 8 juli 1988 is Piet te horen in de Friday Rock Show. Luister hieronder. Het gesprek met Piet zit aan het eind van de show.

En verder: