Het weerbericht is al sinds het begin van de radio in de ether

Geplaatst door

Wat er ook gebeurt: het weerbericht is er altijd. Na een nieuwsbulletin vol onheil, virussen en vaccinaties is het tijd voor het weer. Een vaste waarde, al vanaf het begin van de radio. Zeeuwen en de Ether gaat langs bij de Zeeuwse weerman Jos Broeke om zijn radioherinneringen te horen.

Luister naar de Podcast-aflevering of hieronder via Spotify.

Muziek in de podcastaflevering: Blue Dot Sessions – Gambrel.

Verder zet de podcast op een rijtje hoe het nationale weerinstituut KNMI op de radio zijn eigen hoekje heeft in de vroege ochtend. Tot omroepbazen de lange lijst aan temperaturen en windrichtingen afschaffen. Paola Bol-Kok haalt herinneringen op aan hoe zij als KNMI-medewerkster het weerbericht voorlas via Hilversum 1 en 2.

Al vroeg
Wanneer het eerste weerbericht op de Nederlandse radio is te horen is niet te achterhalen. Zendt Ingenieur Idzerda in 1919 bijvoorbeeld een weerbericht uit op zijn zender uit Den Haag? Feit is dat het KNMI het nieuwe medium radio snel adopteert. Eerst met weerberichten in code, en vanaf 1925 ook in gesproken taal. Het weerbureau heeft een eigen zender, en kan dus onafhankelijk van de omroepen in Hilversum zijn berichten uitzenden.

-Lees verder onder de foto-

Het KNMI heeft jarenlang zijn eigen uitzending in de vroege ochtend, voor de omroepen met hun uitzendingen beginnen.

Hilversum doet mee
Vanaf halverwege de jaren ’30 in de vorige eeuw zijn er weerberichten te horen via de omroepen in Hilversum. Het KNMI verzorgt jarenlang een weer- en landbouwbulletin dat wordt uitgezonden nog voor de omroepen met hun eigen programma’s beginnen via Hilversum 1 en 2. Paola Bol-Kok heeft dat bulletin een tijd gelezen en ze haalt herinneringen op in Zeeuwen en de Ether. Die vroege uitzending moet in 1995 plaatsmaken voor een kinderprogramma. Daarmee verdwijnt na zeventig jaar een icoon op de Nederlandse radio.

-Lees verder onder de foto-

Dave Ludlam is één van de weermannen die voor het Hydro Meteo Centrum Zeeland in Middelburg het weerbericht verzorgen op Omroep Zeeland. Met een ‘reportofoon’ (een telefoon met microfoon en koptelefoon) heeft de weerman contact met de radiostudio in Oost-Souburg. Foto: collectie Omroep Zeeland.

Eindelijk eigen omroep
De Zeeuwse regionale omroep krijgt zijn weerbericht in het begin ook van KNMI-medewerkers die werken bij het Hydro Meteo Centrum Zeeland. Tot 1996. Daarna is Jos Broeke jarenlang de vaste weerman van de regionale radio. Niet in de podcast, maar wel voor de geschiedschrijving: in 2012 neemt Omroep Zeeland afscheid van Jos. Daarna verzorgt Meteo Consult (daarna MeteoGroup) het weerbericht een tijd. Vanaf 2019 zijn Jules Geirnaerdt en John Havinga de vaste weermannen van de Zeeuwse omroep.

Jos Broeke verzorgt vanuit zijn weerkamer in Ritthem jarenlang het radioweerbericht (links) en houdt de teletekstpagina’s bij voor Omroep Zeeland. Foto’s: Remco van Schellen.