Universiteit onderzoekt Zeeuwse muggenlijkjes

Geplaatst door

Muggen in de winter? Jazeker! Op dagen met hogere temperaturen dansen de muggen al weer in de Radiotuin. Ook op koude dagen zijn de diertjes te vinden. De Wageningen University wil meer weten over het tere leven van de mug, en onderzoekt ook dode muggen die uit Zeeland zijn opgestuurd.

“Met dit onderzoek willen we meer inzicht krijgen in welke muggen in de winter leven en op welke plekken dat is”, zegt onderzoeker Rody Blom tegen Radiotuin.nl. Maar: een mug is toch vooral een zomerding? Nee dus. Volgens Rody zijn er verschillende soorten. “Van de soort die we het meest verwachten gaat een deel in winterrust. Die eten zich vol in de winter en gaan schuilen. Een deel blijft ook actief in de winter. Die zitten bij mensen in huis, en blijven zich met bloed”.

Natte kruipruimtes
De mug; het vliegje met een steekapparaat aan de kop. Bij de Wageningen University willen ze alle soorten hebben. Rody Blom: “Op een formulier op onze site vragen we mensen of ze een kruipruimte hebben. We vermoeden dat kruipruimtes die onder water staan een rol spelen in de hoeveelheid muggen die er in huis zijn”.

Wat ze in Wageningen ook willen weten is of je een huisdier hebt. “Van het bloed dat in muggen zit kunnen we achterhalen van welk dier dat bloed is. Zo kunnen we bijtgedrag in kaart brengen”.

Het doel
Waar is dit onderzoek eigenlijk goed voor? “We krijgen meer inzicht in welke rol muggen spelen in overlast, en ook bij de mogelijke overdracht van ziekten”.

Na een oproep op internet, en onder meer in Zeeland wordt Wakker op Omroep Zeeland liep het storm met aanmeldingen. Inmiddels hebben ze genoeg onderzoeksmateriaal ontvangen. Meer info vind je op muggenradar.nl

Als je meer wil weten:
– Lees meer over de verschillende muggensoorten in Nederland.