Bij elkaar gespaarde radio als venster op muziekwereld

Geplaatst door

Peter Verdurmen uit IJzendijke is een echte muziekliefhebber. Zeker als zijn moeder een radio bij elkaar spaart bij wasmerk Persil gaat een wereld voor hem open. Hij blijft ontdekken, tot de dag van vandaag.

Luister naar de Podcast-aflevering of hieronder via Spotify.

Muziek in de podcastaflevering: Blue Dot Sessions – The Summit.

Peter Verdurmen is jarenlang journalist en fotograaf voor het Zeeuws-Vlaams Advertentieblad. Zijn wereldbeeld krijgt al vroeg een flinke oppepper, door de radio. Thuis in de woonkamer heeft zijn moeder de distributieradio altijd aanstaan, vooral op de KRO, en luistert Peter ‘verplicht’ mee. Dat verandert zodra hij een transistorradio heeft en hij zelf bepaalt welke zender aanstaat. 

-Lees verder onder de foto-

Op de foto: Peter Verdurmen heeft zijn Persil-radio nog steeds.

“Ik luisterde overal. Het radiootje nam ik ook mee naar het zwembad in IJzendijke. Ik stemde vooral af op zenders, zoals Radio Caroline, Radio Veronica, Radio London. Soms ook Radio Luxemburg, in bed met een oortje. Je hoorde muziek die je normaal niet hoorde. Je had Hilversum 3, maar dat was het toch niet”.

Helaas voor Peter verdwijnen de piratenzenders vrij snel. Overheden willen hun publieke zenders beschermen en verbieden radiozenders vanaf zee. “Ik raakte John Peel van Radio Londen zo kwijt en dat was heel jammer. Dus je moest daarna gewoon maar aan de knop draaien en hopen dat je iets moois tegenkwam”. 

-Lees verder onder de foto-

Op de foto: advertentie van Persil in de jaren ’60.

Tegelijk vindt Peter dat ook mooi: door aan de knop te draaien ontdek je iets onbekends, zoals iets Arabisch of Frans. Tegenwoordig doet hij dat via de internetradio, want daarmee haal je muziek uit de hele wereld in huis.

En verder:
Huisvrouwen sparen in de jaren ’60 heel wat bij elkaar, zoals pannen, soepkommen, rolschaatsen en radio’s. In het tijdschrift Ariadne over reclame (17 januari 1967), staat een overzicht van verschillende spaaracties.

Peter Verdurmen was als zestienjarige bij het Holland Popfestival in Kralingen, ook wel het Woodstock van Nederland genoemd. In de podcast vertelt hij erover. 

Lees verder onder de foto-

Op de foto: het Persil-radiootje van Peter Verdurmen, inclusief gebruikssporen als deuken en krassen.