Klik!.. en dier of plant heeft een naam

Geplaatst door

De wesp en lieveheersbeestje herken je uit duizenden. Maar wat zijn die andere vliegende wezentjes? Voor de momenten dat je nú wil weten welk insect of plant je ziet pakt Radiotuin de app ObsIdentify erbij. Klik, en je weet de naam. Dat zijn soms best aparte namen.

Lees verder onder de foto-

De app is gemaakt door de mensen van de website waarneming.nl, die meldingen over dieren en planten verzamelt. Je kunt de app downloaden uit de appwinkel van je telefoon, maar foto’s uploaden via de website gaat ook. Zie je een vlinder? Klik! En je weet dat het de atalanta is, om maar wat te noemen.

Radiotuin heeft ondertussen al vaak de camera van de phone op het ‘onderwerp’ gericht en op verzenden gedrukt. Met een zekerheidspercentage krijg je de soortnaam te zien. Bij 100 procent weet je het zeker, bij 50 procent zou het de soort kunnen zijn.

Eindelijk krijgen de insecten die door je planten zoemen een naam. En wát een namen soms!

-Lees verder onder de foto-

De hageheld gefotografeerd door Rob Bertijn, met rechts de ‘herkenning’ door ObsIdentify.

De laatste week komt elke dag rond een uur of vier ’s middags een vlinder de tuin in om een tijdje voor het raam te fladderen. Na een halfuurtje is ie weer weg. De vleugels klapperen met een tempo waar je moe van zou worden. Toch is de bovenstaande foto gemaakt. Volgens ObsIdentify is het de Hageheld. Zo’n naam wil iedereen wel!

-Lees verder onder de foto-

De huismoeder. Foto: Remco van Schellen.

Het werk in de radiostudio begint voor de beheerder van Radiotuin altijd midden in de nacht. Het laatste nieuws zoeken en berichten maken voor de uitzending die om 6.00 uur begint. Op de gang naast de studio werd hij aangevallen… door de Huismoeder.

De Huismoeder is een vlinder. Pats…. pats…. die beukte een paar keer op het hoofd van de geschrokken programmamaker. Om daarna ondersteboven op het plafond te gaan zitten. Met de glasmethode is het dier daarna teruggegeven aan de vrijheid van de nacht: 1. Zet een limonadeglas over het insect, zodat het dier gevangen zit in het glas. 2. Schuif een stukje karton tussen plafond en glas zodat je het dier in het glas kunt meenemen. 3. Laat het insect buiten los.

Andere opvallende diertjes die Radiotuin kon achterhalen met de ObsIdentify-app: Fraaie Schijnbok, Prachtwapenvlieg, Stinkende Kortschild. Alleen daarom al klik je steeds opnieuw met de app: om verrast te worden door de namen.

Van links naar rechts: Fraaie Schijnbok, Prachtwapenvlieg en de Stinkende Kortschild. Foto’s: Remco van Schellen.