Beurzen open voor Limburgs leed

Geplaatst door

Stel je voor dat bij de landelijke tv-actie voor Limburg van vandaag 18-miljoen euro wordt opgehaald. Daar zouden we toch van opkijken. Na de Watersnoodramp van 1953 was er zo’n opkijkmoment.

De radio-actie Beurzen open, Dijken dicht haalde toen 5.212.960,83 gulden op. Omgerekend naar de prijzen van nu en rekening houdend met de inflatie is dat ruim 18-miljoen euro.

* update over de opbrengst Max voor Limburg onderaan de pagina.

Verbaasd
Zomer 2021. Doordat er in een paar dagen tijd extreem veel regen valt overstromen rivieren en geulen in Limburg. Voor miljoenen euro’s is er schade aan woningen, wegen, winkels. In België en Duitsland is de schade nog veel groter, met ingestorte gebouwen en doden.

Lees verder onder de foto-

Bedankje na de donatie aan Max maakt mogelijk.

De omroep-saamhorigheid na de Ramp van 1953 lijkt er nu niet te zijn. Dat verbaast Omroep Max, die daarom zelf een inzameling begint: Max voor Limburg, met tv-programma’s op 18 augustyus 2021 vanuit het getroffen gebied..

In alle dorpen
Dat was in 1953 wel anders. De Hilversumse omroepen zetten gelijk geld opzij, en gezamenlijk beginnen ze met Beurzen open, Dijken dicht. Een week na de ramp is de eerste uitzending, en daarna op een aantal zaterdagavonden achter elkaar. Op beide radiozenders Hilversum 1 en 2.

Het programma wordt steeds afgesloten met het actielied van Jules de Corte: ”Het leeft in alle oorden, van Dokkum tot Maastricht, van hier tot Hindeloopen: Beurzen open, dijken dicht!”. De laatste uitzending komt op 28 maart vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. Totaalopbrengst: 5.212.960,83 gulden.

-Lees verder onder de foto-

De Radiogids van de VARA meldt de uitslag van de actie Beurzen open, Dijken dicht.

Museum
Dat de omroepen nu, in 2021, zo afwachtend zijn, is toch wel gek, zegt directeur Siemco Louwerse bij Omroep Zeeland. “We zijn al weken verder en nog steeds is er geen landelijke actie op radio en tv geweest. Toen was men er heel snel bij. Het gaat natuurlijk wel om het doel dat er vandaag heel veel ingezameld wordt. Dat is een must voor degenen die daar wonen en dingen willen opbouwen”.

Collectebussen
Het Watersnoodmuseum zamelt zelf ook geld in. Via collectebussen in het museum kun je geld achterlaten, en als je online een kaartje koopt kun je gelijk wat extra’s doneren. “Zestig tot zeventig procent van de mensen doet dat ook”, zegt Louwerse. Inmiddels is al 10.000 euro opgehaald.

“De inzamelingen zijn belangrijk. Een deel van de schade in Limburg wordt door het rijk en verzekeraars vergoed, maar een deel ook niet. En dan gaat het om best hoge bedragen”, aldus de directeur.

Beeld uit de actie van Max.

Update na actieavond
De opbrengst van de omroepactie Max voor Limburg is 2-miljoen euro. Het geld wordt verdeeld via de de stichting Max maakt mogelijk.
Eerder was bij het Nationaal Rampenfonds 11-mijoen euro binnengekomen. Daarmee is de opbrengst voor Limburg in totaal (stand 19 augustus 2021) 13-miljoen euro.