Kijk eens om het hoekje voor Schoonheid en Troost

Geplaatst door

De buitententoonstelling Boulevard van Schoonheid en Troost in Terneuzen kun je het beste bezoeken op een dag met wind. Dan staan de kunstzinnige vlaggen op de Scheldeboulevard strak genoeg om de afbeeldingen te zien. Op de dijk staan ook beelden en hangen bordjes met kunstafbeeldingen. Drie tentoonstelling in één dus.

Wat: Boulevard van Schoonheid en Troost
Waar: Scheldeboulevard, Terneuzen
Wanneer: tot en met 3 september 2021
Info: Toonbeeld Terneuzen
Hoeveel: 12 beelden, 24 borden, 28 vlaggen

-Lees verder onder de foto-

Dat is het enige ‘puntje van kritiek’ van Etcetera.Plus: het is zoveel kunst bij elkaar dat het overweldigt. Want: waar moet je als eerste kijken? Tegelijk dagen de vlaggen, bordjes en beelden uit; je wil ze allemaal zien. Is de volgende nog mooier, intrigerender, vragen-oproepend of antwoord-gevend? De gratis toegankelijke tentoonstelling is vooral een aangename verwondering.

Covid-tijd
De Boulevard van Schoonheid en Troost in Terneuzen is een combinatie van drie projecten uit heel Zeeland. Elk jaar in de zomer toonden kunstenaars al beelden op de Scheldeboulevard. In Vlissingen en Middelburg hangen sinds september 2020 bordjes met kunstafbeeldingen om mensen in covid-tijd met zijn lockdowns toch schoonheid en troost te bieden. Goes kreeg in coronatijd kunstzinnige vlaggen in de wijk Goese Meer, aan vlaggenmasten bij mensen in de tuin. Door een vlag te kopen hielp je een kunstenaar die in coronatijd geen inkomsten had.

-Lees verder onder de foto-

Terneuzen combineert dat alles in de zomer van 2021. Iris Van ‘t Bosch, die eerder het Goese vlaggenproject bedacht, is één van de betrokkenen. “Wij vinden het belangrijk dat mensen kunst zien op een laagdrempelige manier. Het hoeft niet makkelijk te zijn, maar je komt er makkelijk mee in aanraking. Het prikkelt mensen, want wat stelt het voor? Misschien ga je lachen om de mooie kleuren. Hoe dan ook: er gebeurt iets”.

Geur
Lopen van beeld naar vlag naar bordje op de Scheldeboulevard in Terneuzen is een aparte ervaring. Je kunt de buitenexpo niet los zien, horen, voelen van de omgeving. Het langsrazende brommertje, de wind en regen, de schepen op de Westerschelde en de weeïge geur doordat gemeentemensen net nu onkruid wegbranden. Het geeft de Boulevard van Schoonheid en Troost een geheel eigen sfeer.

-Lees verder onder de foto-

Wat de kunstenaar met zijn/haar/hun beeld, vlag of bordje bedoelt is vrij aan je eigen interpretatie. De naam en mailadres van de kunstenaar staat erbij maar niet wat ‘de bedoeling’ is.

Maar: wat is eigenlijk de bedoeling van kunst in het algemeen? Iris Van ‘t Bosch: “Ik zou graag willen dat we wat beter opletten. We zijn zo gewend om alles te accepteren zoals het is. Maar door corona moesten we schakelen. Dat doet kunst ook: die zet je op het verkeerde been, en je moet om een hoekje kijken”.

Alle foto’s: Remco van Schellen