Wapperende doeken en spuitend zand; museum toont ‘shows’ Marinus Boezem

Geplaatst door

Kun je lucht en wind zien? En is het dan kunst? In museum Kröller-Müller op de Veluwe zetten ventilatoren kleedjes en doeken in beweging. Er is een zandfontein, en spiegels die je in veelvoud weerkaatsen. Het museum toont voor het eerst alle ‘shows’ die de Zeeuwse kunstenaar Marinus Boezem verzint in de jaren zestig. Etcetera.Plus wordt er vrolijk van.

Wat: tentoonstelling ‘Marinus Boezem. Alle Shows’.
Waar: Kröller-Müller, Otterlo
Wanneer: te zien tot 14 november 2021

Eerst even terug naar toen: Marinus Boezem (Leerdam, 1934) is de traditionele opvattingen over kunst beu. Hij wil iets nieuws. Samen met collega’s Jan Dibbets en Ger van Elk verzint Boezem de conceptuele kunst. Je verkoopt een idee en pas in het museum voeren andere het uit. Je maakt het uiteindelijke kunstwerk dus niet zelf.

Boezem verzint vijftien ‘shows’, die hij op papier zet en rondstuurt naar kunstinstellingen. Ook gaat ie de boer op, in maatpak en voorzien van koffertje, om zijn ideeën aan de man te brengen. Een deel van zijn ‘shows’ wordt inderdaad uitgevoerd. Een deel niet. Tot nu in Otterlo.

-Lees verder onder de foto-

De tentoonstelling staat buiten al aangekondigd, op de muur van het museum.

“We hebben heel wat heen en weer geappt en gezoomd”, zegt museumdirecteur Lisette Pelsers. Omdat alle ‘shows’ tegelijk in het museum staan, wilde Kröller-Müller graag dat Marinus Boezem er zelf bij betrokken wordt. “Dat is voor ons heel belangrijk en interessant om het samen te doen. Voor hem was het ook een verrassing. De meeste van de shows heeft hij nooit uitgevoerd gezien. En dan moet je je bedenken dat er dus zoveel jaren tussen zit, tussen de jaren zestig en nu”.

De shows waren nooit allemaal uitgevoerd. Het werd een heel aantrekkelijke gedachte om dat allemaal eens te doen.

Lisette Pelsers, directeur Kröller-Müller

Pretentieloos
Zodra je de tentoonstelling binnenwandelt wordt je de wereld van de ‘shows’ binnengezogen. Met rechts aan de muur Boezems schetsen die hij niet mooi uitwerkte maar in viltstift tekende. “Om het pretentieloze, onartistieke karakter ervan aan te geven”, staat erbij op een uitleg-bordje. Kennelijk wilde Boezem dat je zijn ideeën niet al te serieus nam in de jaren zestig. Daarom noemde hij ze ook ‘shows’, om een luchtig karakter aan te geven, volgens hetzelfde uitleg-bordje.

-Lees verder onder de foto-

Schetsen van de ‘shows’.

Pelsers zegt: “Boezem was heel belangrijk in de jaren zestig in een tijd dat er heel veel vernieuwing in de beeldende kunst heeft plaatst gevonden, die tot op de dag van vandaag doorwerkt. Wat bij hem van groot belang is, is dat hij heel vitaal bleef, en zichzelf telkens vernieuwde, terwijl hij wel heel dicht bij zijn uitgangspunt is gebleven. Maar met zoveel verbeelding. Tot op de dag van vandaag, want hij is nog steeds een actief kunstenaar”.

Materiaal
Wandelend door de zalen in Kröller-Müller kom je ze allemaal tegen: een ‘kamer’ vol schuim, doeken die in de wind bewegen, een afgesloten ruimte waar je door het raam kunt kijken en allemaal veertjes door een luchtstroom ziet opstijgen en dalen en weer opstijgen en dalen. Boezem gebruikt lucht en wind als materiaal. Iets dat je niet ziet en dus toch ziet.

-Lees verder onder de video-

Een wapperend tafelkleed is opeens kunst. Loop tussen twee lakens door die door ventilatoren tegen elkaar geblazen. Ga staan in of kruip over de grond -als je je gene overwint- om te horen wat in de blauwe kubus is te horen. Etcetera.Plus krijgt een glimlach op het gezicht van de jaren-zestig-ideeën van Marinus Boezem.

-Lees verder onder de foto-

Nieuwsflits (oktober 2021):
De tentoonstelling in het Kröller-Müller-museum met werk van de Zeeuwse kunstenaar Marinus Boezem is tweede geworden bij een wedstrijd van het Museumtijdschrift. Een expositie over Monet in het kunstmuseum in Den Haag werd eerste. Op de tentoonstelling van Marinus Boezem zijn voor het eerst al zijn zogenaamde shows te zien, waarin hij werkt met lucht, wapperende doeken en spiegels. De jury roemt het speelse karakter van Boezems tentoonstelling.

Het museum in Otterlo heeft voor de tentoonstelling over Marinus Boezem ook een boek samengesteld en een film gemaakt. De film is hieronder te zien.

Leestips. Kijk ook eens bij:

Artikel PZC: Marinus Boezem bleef aan Zeeland hangen

Artikel Volkskrant: Conceptueel kunstenaar Marinus Boezem blikt terug op zijn carrière

Artikel Hollandse Meesters