Nederlandse in Noorwegen naar Koningspaar: Ik mis de hartelijkheid en de saamhorigheid van de Nederlanders

Geplaatst door

“Leve de Koning. Hoera, hoera, hoera” Maar dan in Noorwegen. Het Nederlandse koningspaar gaat op Staatsbezoek. Om de goede betrekkingen met Noorwegen en het Noorse koningshuis te bevestigen, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De Nederlandse Ellen Contant, die in Noorwegen woont, heeft woensdag 10 november een korte ontmoeting met het koningspaar.

-Lees verder onder de foto-

Ellen Contant. Privéfoto.

Als koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Staatsbezoek gaan, plannen ze altijd een moment om Nederlanders te ontmoeten die in het gastland wonen. Dit keer gebeurt het op marineschip Zr. Ms. Rotterdam, dat ligt afgemeerd in hoofdstad Oslo. “Ze zijn hier maar drie dagen en hun programma is bomvol. Dat ze toch ruimte maken om hun eigen burgers te ontmoeten is voor mij een grote plus”, zegt Ellen.

Loting
“Ik zag toevallig op een Facebookgroep voor Nederlanders in Noorwegen een aankondiging van het Staatsbezoek. Je kon je melden voor de ontmoeting. Ik weet niet precies hoeveel mensen erbij zullen zijn. Er waren meer aanmeldingen dan plaatsen, dus er is geloot”.

Het koningspaar heeft inderdaad een volle agenda: officieel ontvangst door de Noorse Koning Harald V en zijn vrouw Koningin Sonja, en een kranslegging. Verder heel veel gesprekken, over klimaatverandering, defensie, vrijheid van meningsuiting, duurzaamheid. Tijdens het officiële banket worden complimenten uitgewisseld (en misschien een kritische noot, als daar aanleiding voor is). Als dank biedt Nederland als ‘tegenprestatie’ een uitvoering aan door celliste Harriët Krijgt.

Vaderland
Met dus op woensdagmiddag een ontmoeting met Nederlanders in Noorwegen. Ellen Contant woont er inmiddels twaalf jaar. Nadat ze er als jonge vrouw werkte als au pair bleef het land trekken tot ze de stap waagde en een nieuwe toekomst opbouwde in het land dat ze zo lief heeft. “Ook al ben ik hier al een tijd, ik heb nog altijd bewust een Nederlands paspoort. Ik voel me heel duidelijk nog een Nederlandse en heb de Nederlandse mentaliteit: direct en nuchter. Ook geeft het me de gelegenheid om terug te kunnen als ik wil. Nederland is gewoon mijn vaderland. Als ik een Noors paspoort wil dan moet ik het Nederlandse inruilen en dat wil ik niet.”

Lees verder onder de foto-

Aankomst van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bij de Noorse Koning Harald V en zijn vrouw Sonja. Bron foto: RVD/Koninklijk Huis.

“Nu ik hier wat langer woon kijk ik positiever naar Nederland. Ik had best wat te mopperen op Nederland toen ik er woonde, maar dat beeld heb ik bijgesteld: ook in Nederland is er prachtige natuur. Ik mis de hartelijkheid en de saamhorigheid van de Nederlanders. Zelfs de sociale controle in de Nederlandse samenleving heeft zijn voordelen”.

Koningin-moeder
Ondertussen is Ellen een Staatsbezoek-veteraan. Bij het bezoek van Koningin Beatrix aan Noorwegen in 2010 was ze er ook bij voor een korte ontmoeting. “De etiquette is dat je niet zelf een gesprekje mag beginnen voor koningin Beatrix iets tegen jou zegt. Maar ik heb toch wat gezegd, en dat vond ze ontzettend leuk. Ze was heel hartelijk en benaderbaar, als een echte Koningin-moeder. Ik heb haar toen bedankt dat ze helemaal naar Noorwegen was gekomen, en dat ik haar zo relatief dichtbij in mijn buurt kon ontmoeten”.

Zie ook: