Zeeuwse schrijver haalt eerdere Slag om de Schelde van onder het stof

Geplaatst door

Met een speelfilm die miljoenen kost is De Slag om de Schelde uit 1944 ondertussen redelijk bekend geworden. Maar veel eerder was er ook al een Slag om de Schelde. Schrijver Hans Boon uit ’s Heerenhoek haalt nu díe slag, uit 1809, uit de vergetelheid. Hoofdpersoon is een Zeeuw in het Britse leger.

Wat: boek 1809 Kapitein Piper en de Walcherenexpeditie
Wie: schrijver Hans Boon
Waar: te koop in de boekhandel

Het is dus een verzonnen verhaal gebaseerd op ware gebeurtenissen. “Dat vind ik interessanter”, zegt Boon, “veel mensen zullen het verhaal uit een geschiedenisboek niet oppikken, maar wel als je kunt meeleven met een persoon in een roman. Dat geeft wat meer beleving”.

Lees verder onder de foto-

Hans Boon met zijn boek. Foto: Hans Boon.

De situatie in 1809. Het Frankrijk onder leiding van Napoleon is een belangrijke speler in de wereld. Nederland is onafhankelijk, maar staat wel onder ‘toezicht’ van Napoleons broer Koning Lodewijk Napoleon. Echter: Vlissingen, de stad aan de monding van wat nu de Westerschelde is, valt onder de Fransen.

Toegang naar Antwerpen
Oostenrijk wil de Fransen verslaan en zoekt samenwerking met de Engelsen, de oervijand van Frankrijk. Samen sluiten ze de zogenaamde vijfde coalitie. De Engelse marine wil Antwerpen inpikken, omdat die stad onder Franse leiding steeds belangrijker wordt. Om Antwerpen te bereiken moeten ze wel langs Vlissingen, Walcheren en Zuid-Beveland. Langs het Franse leger dus.

De Britten verlaten Walcheren na de Walcherenexpeditie. Afbeelding door Henri Félix Emmanuel Philippoteaux. Bron

Ziedaar de vergelijking met de Slag om de Schelde uit de Tweede Wereldoorlog; ook in 1944 moesten geallieerde troepen eerst Vlissingen ontdoen van een bezetter om Antwerpen te bereiken.

Kapitein neemt je mee
Hoofdpersoon in Boons boek dat speelt in 1809 is kapitein Alexander Piper. Hij heeft een Zeeuwse vader en Engelse moeder en werkt voor de Engelse marine. Met zijn oorlogsschip Prudent voegt hij zich bij het eskader dat Zeeland en Antwerpen onder controle moet krijgen en de Franse overheersing dus moet breken.

De verovering mislukt. Door Pipers verhaal neemt schrijver Boon je mee bij de verkenningen in Veere en Middelburg, bij de beschietingen van Vlissingen die de stad in puin legt, het aanvankelijke succes van de Engelsen, maar ook de vele zieken door de Zeeuwse Koorts die soldaten velt. De Grote Kerk in Veere dient in die tijd als hospitaal.

Op de plank
Het idee voor het boek ontstond jaren geleden. “Tijdens mijn studie MO Geschiedenis (om leraar te worden, RvS) in 1978 kreeg ik via mijn schoonvader een boek over de Slag uit 1944. Het eerste hoofdstuk ging over die andere slag in 1809. Ik bedacht dat het leuk zou zijn om daar een historische roman over te schrijven. Het bleef op de plank liggen tot ik vijf jaar geleden met pensioen ging”.