Flashback en OMG! Nieuwe jeugdthriller daagt jongeren uit meer Nederlands te lezen

Geplaatst door

Twee jongens winnen een flinke dot geld met een radiospelletje. Daar kopen ze een brommer van, maar daar is iets mee. Door allerlei gebeurtenissen belanden ze aan de criminele kant van de samenleving. Komt het nog goed? Rudy Buysrogge uit Hulst heeft een boodschap te vertellen met zijn nieuwe jeugd-thriller De Magneetvissers. En ja, er mag ook gelachen worden.

Rudy Buysrogge met zijn nieuwe boek De Magneetvissers. Foto: privécollectie.

Wat: boek De Magneetvissers
Wie: door Rudy Buysrogge

Rudy Buysrogge heeft al een hele serie jeugdboeken op zijn naam staan. Natuurlijk om zijn creativiteit als schrijver kwijt te kunnen. Maar hij wil ook de taal verbeteren. “Ik ben een onderwijsman. Het lezen van boeken, welke dat dan ook zijn, dragen bij aan je taalrijkdom. Wie veel woorden kent kan zelf ook verhaaltjes maken. En je begrijpt lange formuleringen in studieboeken van het voortgezet onderwijs beter”, zegt hij in de podcast Boek aan zee.

OMG
Jarenlang werkte Buysrogge op het Reynaerdt College in Hulst en daarna nog op het Lodewijk College in Terneuzen. Waar komt de behoefte vandaan om jongeren taal bij te brengen? “Ik zie dat het taalgebruik van jong en oud heel veel is veranderd. Mijn kleindochter heeft het over een flashback van een snapchat. Of OMG. Ik dacht dat dat het Openbaar Ministerie was, maar het blijkt O My God te zijn. En volwassenen doen dat in talkshows, die hebben het over ‘out of the box denken’!

-Lees verder onder de podcast-

De schrijver uit Hulst heeft nog een doel met zijn boeken: jongeren van de iPad halen, zodat ze niet de hele dag aan het gamen zijn, maar ook eens een boek lezen. “Het moet allemaal niet te belerend zijn, maar ook ontspannen. Als ik mijn kleinzoon voorlees, dan zie ik hem grijnzen als er in het verhaal iets ondeugends gebeurt”.

-Lees verder onder de foto’s-

Links: het nieuwe boek De Magneetvissers. Rechts: een eerder boek van Rudy.

Zelf problemen oplossen
Het aardige van Buysrogges boeken is dat ze zich afspelen in de regio waar hij woont: Zeeuws-Vlaanderen Dat maakt het voor jongeren herkenbaar. In De Magneetvissers kopen twee jongens uit Axel en Terneuzen een tweedehands scooter. “Je zou denken dat je dan met je vriendin op de scooter naar het strand zou gaan. Maar ze komen in aanraking met justitie, worden tewerk gesteld en ontmoeten vreemde vogels. Van één van de vreemde vogels daar horen ze over een plek waar je goed kunt magneetvissen, in Westdorpe, bij het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Daar doen ze een lugubere vondst”.

Het klinkt allemaal wel erg serieus: het verhaal is een waarschuwing tegen misdaad en criminaliteit. Maar Buysrogge ziet dat niet zo zwaar. “De jongens zijn geen kleuters meer. ze kunnen een heleboel problemen zelf oplossen. En, ze hebben humor. Dat is een leidraad in mijn jeugdboeken, dat de gasten die meedoen in het verhaal ook wel grappenmakers zijn”.