Kinderen en volwassenen krijgen hun eigen boek over hoe Vlissingers de Spanjaarden verdreven

Geplaatst door

Hoe maak je de vaderlandse geschiedenis interessant voor een groot publiek, dat niet zit te wachten op allemaal historische feiten en feitjes? Schrijver John Brosens in Vlissingen weet dat. Na zijn roman over het verzet in de Tweede Wereldoorlog, komt hij nu met twee boeken over de bevrijding van Vlissingen in 1572. De bevolking gooide de Spanjaarden eruit!

John Brosens. Privéfoto

Wat: twee boeken over het Vlissings verzet in 1572.
Voor volwassenen: Hoe Alva zijn fles verloor.
Voor kinderen: Het schot uit de donderbus
Wie: John Brosens
Wanneer: verschijnt in maart, april 2022

Het ene boek waarvan John het manuscript nu klaar heeft is voor volwassenen en het andere voor kinderen. “In 1572 was het in Vlissingen heel droevig gesteld”, zegt Brosens tegen Boek aan Zee. “Mensen leden honger en vissers waren werkeloos omdat ze niet konden uitvaren. Spaanse soldaten die waren ingekwartierd stelden hoge eisen aan de bevolking. Er was dus een stemming om in opstand te komen. Dat gebeurde op zes april 1572. Als eerste stad in Nederland knikkerden de Vlissingers de Spanjaarden uit hun stad.”

-Lees verder onder de podcast-

Brosens weet hoe hij een kwestie goed leesbaar kan maken voor een groot publiek. Verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog kregen een gezicht in de roman Partizanen aan de Schelde. Door mensen die echt bestaan hebben in zijn roman te laten ‘rondlopen’ ga je als lezer zo de geschiedenis in. Dat doet Brosens nu weer, maar dan met het verzet tegen de Spanjaarden.

Kinderboek en volwassenenboek
“In het boek voor volwassenen volg ik een club van vier kapiteins van de burgerwacht. Die zijn het oneens met het beleid van de magistraten die op de hand zijn van de Spanjaarden. De kapiteins willen de leiding overnemen en de magistraten huisarrest geven. En zo is het ook gegaan.”

Het boek voor kinderen is een afgeleide. “Jan Alman loste als burger een schot. Die heb ik twee kinderen geschonken, die van alles meemaken.”

Grip verloren
Het Vlissings verzet in 1572 was het feitelijke begin van de Tachtigjarige Oorlog, waarin het toenmalige Nederland zich ontdeed van de Spaanse overheerser. Het is volgens Brosens belangrijk om het Vlissingse verhaal te kennen. “Als het over de opstand in 1572 gaat begint iedereen altijd over Den Briel, en dat het daar allemaal begonnen is. Maar dat is niet zo. Alva heeft nog een paar keer teruggeslagen, maar in Zeeland was hij vanaf 1572 alle grip kwijt.”

John Brosens vertelt er nog meer over in de podcast.