Geschiedenisles en Oekraïens blauw-geel: mee de tv-toren in Goes op om de kleuren te veranderen

Geplaatst door

Oranje met Koningsdag. Rood-groen met Kerst. En nu blauw-geel, vanwege de oorlog in Oekraïne. De tv-toren in Goes is een soort thermometer van de regio, en verschiet steeds van kleur. Zeeuwen en de Ether gaat met StichtLicht mee de toren op, om de kleuren te veranderen. En om te horen hoe het allemaal begon met de verlichting op de tv-toren in Goes.

-Lees verder onder de podcast-
De podcast horen kan door op de pijl te drukken.

De muziek in deze aflevering: Blue Dot Sessions – Hedgeliner

Past dit bij Zeeuwen en de Ether? Nee, omdat het geen radioverhaal is. Ja, omdat het om een zendmast gaat. En ja, omdat de oorlog in Oekraïne ook via de radio tot je komt.

Geestelijk vaders van de kleuren
Chris Hannewijk weet alles over het begin van de kleuren op de toren in Goes. Hij komt al een jaar of dertig op de toren, en weet dat oud-torenwachter Geldof als eerste lampen aandeed met kerst. Gewoon de peertjes die in de toren hingen. Van afstand zag het eruit als een soort kerstboom. De volgende torenwachter Volkers pakte het samen met Chris wat groter aan. En sinds 2000 is StichtLicht de club die van de toren “de schemerlamp van Goes” heeft gemaakt.

-Lees verder onder de foto-

Chris Hannewijk. Foto: Remco van Schellen.

Het is bewerkelijk om de kleuren te veranderen. Mensen van StichtLicht moeten letterlijk lampen vervangen: witte tl-balk eruit en gekleurde erin. “We vervangen steeds de filters om de lichten”, zegt Eddy Beekman van StichtLicht. “We zijn zo blij dat dat straks anders gaat”. In de toekomst gaat dat makkelijker. StichtLicht zamelt geld in om een systeem van led-lampen te kopen. Met een druk op de knop zijn de kleuren dan te veranderen.

StichtLicht helpen met een donatie kan via de site Vrienden van StichtLicht.

Politiek signaal
StichtLicht onthoudt zich normaal van politiek. De kleuren van de toren zijn vooral leuk en prettig. Nu zijn de 19e en 21 verdieping van de toren gehuld in het blauw-geel van de Oekraïense vlag. “Dit is wel zo groot, dat moesten we wel doen”, zegt Rob de Muynck. “Bedenk ook dat in Oekraïne een tv-toren is aangevallen. Dit soort gebouwen zoals in Goes zijn belangrijk”.

Blauw op de bovenste verdieping. Foto: Remco van Schellen.
Rob de Muynck verwisselt witte voor gele lampen. Foto: Remco van Schellen.
Programmamaker Remco van Schellen op de tv-toren in Goes.