Wees jezelf! Pam Lijdsman schrijft over een zoektocht naar liefde en erkenning

Geplaatst door

Het verhaal van een vrouw die zichzelf ontdekt, die haar onzekerheid verslaat, die dus zichzelf wordt. Gekke jij is het eerste boek van Pam Lijdsman, met een deel eigen belevenissen en een deel fictie. Wat haar eigen ‘stuk’ is wil ze niet zeggen… nog niet. Over vrouw zijn, leeftijdsverschil, en oorlogsherinneringen uit de familie.

Wat: Gekke jij
Wie: Pam Lijdsman
ISBN: 978 9464 620627

“Dit is een geweldig moment”, zegt Pam tegen Boek aan Zee. “Ik heb jaren geschreven aan dit boek, tussen alles door. En nooit opgegeven! De tijd speelde ook mee, want schrijven deed ik naast mijn werk in het onderwijs. Door corona moesten we meer thuis zitten en had ik meer tijd.”.

-Hoor Pam in haar eigen woorden door hieronder op de pijl te drukken. Lees verder onder de podcast-

Hoofdpersoon in Gekke jij is Pamela, een vrouw die volgens Pam “op zoek is naar liefde en bevestiging, en dat weet ze niet. Het beïnvloedt haar leven en ze maakt er bepaalde keuzes door. Haar relatie verloopt niet vlekkeloos”.

Wezenlijke vraag in belangrijk boek
Wat bedoel je met ‘bevestiging’? Pam antwoordt: “Het is bevestiging van een persoon in haar wezen. Wie je bent, hoe leuk je bent, dat je er mag zijn. Dat is een wezenlijke vraag waar de hoofdpersoon in eerste instantie onder gebukt gaat, en later van bevrijd wordt”.

Ik ben iemand die me graag uit, uit een behoefte om weerklank te krijgen

Pam Lijdsman

Pam vindt het best gek om zichzelf nu als schrijfster te zien, ook al is ze dat wel. Er ligt tenslotte een boek. “Ik denk dat het een belangrijk boek is. Met als thema dat mensen verkeerde keuzes maken als ze zichzelf niet goed kennen. Verder gaat het over een bijzondere relatie van een asielzoeker met een Nederlandse vrouw. Tussen de twee zit een leeftijdsverschil. En in Gekke jij zit ook een lijn in het verleden, dat mensen niet met elkaar mochten trouwen, omdat ze katholiek waren of joods. Er zit in dit verhaal dus ook eigengereidheid”.

Benoemen
Het is ook voor een deel Pams eigen verhaal. “Het is een mengelmoes van autobiografie, soms bewerkt soms niet bewerkt, maar ook gegevens van andere mensen en overpeinzingen. Er zitten zeker stukken van mijn eigen leven in”. Welke stukken wil Pam liever niet zeggen. “Ik denk dat ik het niet zo leuk vind om dat te onthullen. Misschien komen er wel vragen over, en dan zal ik er meer over zeggen. Maar dat wil ik nu niet benoemen”.

Waarom gebruik je je eigen leven als inspiratiebron? “Dat is de behoefte die ik als schrijver heb. Ik ben iemand die me graag uit, uit een behoefte om weerklank te krijgen”. En de hoofdpersoon? “Zij is echt wel wijzer geworden. Ze heeft stappen gezet”.