Je kunt nu ook wespen tellen, en dat is bedacht door een Zeeuw: “heel knuffelige diertjes”

Geplaatst door

Tel eens hoeveel wespen je ziet. Want na de vogeltelling, vlindertelling en -afgelopen weekend- de bijentelling, is er nu de Nationale Wespentelling, in het weekend van 30 april 2022. Bedacht door een Zeeuwse wespen-liefhebber die vindt dat we te weinig over het diertje weten.

-Lees verder onder de foto-

“Het is belangrijk dat we kunnen inschatten hoe het gaat met de wesp. Wat is het gevolg van een koud of warm voorjaar? Eigenlijk weet niemand precies hoe het met de wespensoorten gaat”, zegt natuurkenner Eric Mahieu. “Wat vliegt er aan de kust, en wat in het binnenland? Voor het eerst proberen we er inzicht in te krijgen. Als we dat elk jaar doen kunnen we het goed in kaart brengen”.

De wesp is meer dan ‘de wesp’
Eric vertelt elke week in de podcast van de Radiotuin over insecten en hij is bestuurslid van de Wespenstichting. De aanleiding om wespen te tellen is de Nationale Bijentelling afgelopen weekend. “Ik weet niet of het mensen is opgevallen, maar op het telformulier van de Nationale bijentelling stond onderaan een vakje ‘wesp’. Maar er zijn allerlei soorten wespen. En daar weten we eigenlijk heel weinig over. Samen met het grote publiek gaan we ontdekken wat er vliegt, en waar en wanneer”.

-Lees verder onder de foto-

“Nederland telt honderden soorten, zoals de bekende ‘limonadewesp’, de inheemse Europese hoornaar en de exotische Aziatische hoornaar. Minder bekend zijn de solitaire wespen die weinig anders doen dan hun kostje bij elkaar sprokkelen en eitjes leggen. Zoals de Graafwespen, muurwespen of blokhoofdwespen. Dat zijn eigenlijk heel knuffelige diertjes”.

Dit is hoe je mee kunt doen:
Tel zaterdag 30 april of zondag 1 mei 2022 een halfuurtje op dezelfde plek, en noteer welke wespen je ziet. Daarvoor kun je een telformulier gebruiken op de website van de Wespen-stichting. Als je vaker wil meedoen, ga dan steeds op een andere plek tellen.