Peter Traas bestrijdt de sluipmoordenaar onder de insecten; nest Aziatische hoornaar weggehaald

Geplaatst door

Het is de sluipmoordenaar onder de insecten, en daarom wordt ie in Nederland bestreden: de Aziatische hoornaar. Het diertje is nog maar kort in ons land. Ongediertebestrijder Peter Traas uit ’s Gravenpolder heeft een nest weggehaald bij een huis in Zeeland. Maar let op: ga niet zelf rommelen als je zo’n wesp ziet. Want niet elke wesp is een Aziatische hoornaar.

-Lees verder onder de foto-

De Aziatische hoornaar die is gepakt door Peter Traas.

Het diertje is gevaarlijk voor onze honingbijen, zegt Traas. “De Aziatische hoornaar gaat bij een bijenkast wachten tot er een bij komt, en die neemt ie te grazen. Ook bij bloemen zitten ze te wachten”.

Bestuiving
Je kunt het de Aziatische hoornaar niet eens kwalijk nemen, want die wil ook alleen maar eten. Ondertussen richt het diertje een slachting aan onder de honingbij, en de bij is juist van levensbelang voor de bestuiving van bloemen en planten. Simpel gezegd: als je de Aziatische hoornaar zijn gang laat gaan zijn er straks geen honingbijen meer die bloesems bestuiven. En zitten wij mensen zonder appels en ander voedsel.

-Lees verder onder de foto-

Het hoornaarnest.

Het is een exoot die van oorsprong niet in onze streken voorkomt. “Het dier is in Europa voor het eerst gezien in Zuid-Frankrijk in 2004. Sinds 2017 waren er elf nesten in Nederland, waarvan vier in Zeeland. Dat is best uniek”.

Ga niet zelf rommelen
Alleen: pas op dat je de wespen niet door elkaar haalt. Je hebt ook de Europese hoornaar, en die is juist wel nuttig en is geen bedreiging. Ten onrecht denken mensen soms dat ze een Aziatische hoornaar in de tuin hebben, terwijl dat een onschuldige Europese is. Traas zegt: “Als je twijfelt, stuur dan een foto naar ons bedrijf of naar een imker. We kunnen je zo zeggen of het nest wegmoet of niet”.

Info over de Aziatische hoornaar en de bestrijding:
Website Nederlandse Voedsel- en WarenAutoriteit

Kleine nesten, zoals in Zeeland, kan Traas zo weghalen. Het ziet eruit als een soort tennisbal met een gat erin. “Dat vriezen we in, en door de kou sterft de hoornaar. We bestrijden ze dus op een gifvrije manier”. Omdat de overheid bestrijding verplicht stelt, betaalt de Provincie Zeeland de rekening.