Jannie laat Annelies nog meer beleven in sanatorium Sonnevanck

Geplaatst door

Goed nieuws voor de mensen die willen weten hoe het verder gaat met zuster Annelies uit Arnemuiden. Schrijfster Jannie van Belzen-Poortvliet werkt aan deel twee van Verpleegster in besmet gebied. Ook dat speelt weer in het ziekenhuis en sanatorium in Harderwijk. Op het eerste deel kreeg Jannie veel reacties.

“Soms werk ik in de tuin en dan roepen mensen me toe dat ze mijn boekje hebben gelezen. Of ze vertellen over een familielid dat ooit tuberculose had en hoe dat is gegaan”, zegt Jannie tegen Boek aan Zee. Collega’s van toen mailen hun ervaringen, en daar kan Jannie dan weer gebruik van maken in deel twee. Maar de mooiste reactie komt van een historicus. “Die wilde weten hoe het leven in een sanatorium er aan toe ging”. Die pakte dus Jannies boek.

Eigen ervaringen
Verpleegster in besmet gebied in het kort: de jonge Annelies uit Arnemuiden wil graag de verpleging in, maar dat mag pas vanaf je 18e. Behalve in sanatoria, en daarom begint ze als leerling-verpleegster in sanatorium Sonnevanck in Harderwijk.

Beluister de podcast over het eerste deel.

Via het karakter Annelies vertelt Jannie haar eigen ervaringen, want de meeste dingen die je in het boek leest heeft Jannie zelf meegemaakt. Zoals de kennismaking met besmette patiënten, hoe pijnlijk sommige onderzoeksmethoden van toen zijn, en de strenge regels voor inwonende verpleegsters.

Afwisselend werk
In deel twee zal Annelies op de chirurgische afdeling werken. “Ze heeft het er erg naar haar zin. Op die afdeling is het erg afwisselend, want dan is er weer een ongeluk gebeurd waar patiënten van binnen komen, en dan is er weer een operatie”.

Het is nog even wachten, maar deel twee komt eraan. “Er gaat geen dag voorbij dat ik weer een regel toevoeg of verander”.