“Hang die regenboogvlag op bij het sportveld. Het laat zien dat je over LHBTIQ+ onderwerpen praat”

Geplaatst door

Homo! Dat woord hoor je nogal eens als scheldwoord. Durf dan maar uit de kast te komen bij je sportclub, zeker als puber. De John Blankenstein-foundation helpt sportclubs om LHBTI-onderwerpen bespreekbaar willen maken.

“Het zou er eigenlijk niet toe moeten doen wat je geaardheid is, maar het doet er wel toe”, zegt Karin Blankenstein. Zij en haar team van de foundation reizen door het land om sportclubs te voorzien van tips. “Het doet er toe, omdat je jezelf wil kunnen zijn in de sport. Omdat je wil praten als je ergens mee zit of als je als jongen verliefd bent op een jongen, zonder dat je hoeft na te denken of dat wat veilig kan”.

-Lees verder onder de foto-

Karin Blankenstein. Foto: John Blankenstein-foundation.

John Blankenstein was een openlijk homoseksuele voetbalscheidsrechter. Hij gebruikte zijn bekendheid als voorvechter voor homorechten. Na zijn overlijden in 2006 zette zijn zus Karin het werk van John voort. Inmiddels is er een foundation, met meerdere medewerkers en ambassadeurs.

De woorden van Karin Blankenstein zijn actueel door de coming out van de Britse voetballer Jake Daniels. De 17-jarige voetballer van Blackpool FC vertelde op tv dat hij homo is, en niet langer wil liegen tegen anderen en tegen zichzelf. Het team reageerde goed, vertelde Jake. En: hij wil een voorbeeld zijn voor anderen.

-Lees verder onder de foto-

Regenboogvlag. Symbool van LHBTIQ+trots. Foto: Remco van Schellen

“Ja, dat werkt zo”, zegt Karin Blankenstein, “voorbeelden werken altijd. Kinderen hebben voorbeelden nodig. Natuurlijk krijgt Jake ook negatieve reacties, maar de meesten zijn positief. Dat deze 17-jarige voetballer ervoor uitkomt en de hele wereld er over praat, dat kan jou als Nederlandse jonge homo ook sterken”.

Kan simpel zijn
De tips die de foundation geeft aan sportclubs zijn soms heel simpel. “Hang een regenboogvlag op op je sportpark. Daarmee toon je als club dat je over LHBTI-praat en er wat mee doet. Trainers kunnen er een belangrijke functie in hebben, door er aan het begin van het seizoen over te praten”.

Zo hoopt Blankenstein dat trainers in sessies over wat de club wil bereiken, het ook gaat over schelden. En de trainer uitspreekt dat je ‘homo’ niet als scheldwoord gebruikt. Want iedereen moet welkom zijn.

“We hebben het nu over sporters, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat een lid van de club twee vaders of twee moeders heeft”, voegt Blankenstein toe.

Meer informatie:
John Blankenstein-foundation