De vleesvlieg is nuttig, een beetje vies en tegelijk heel schoon (want die ‘wast’ zijn pootjes)

Geplaatst door

Hap! De kat van de buren verschalkt een muisje in de Radiotuin. En laat die liggen. Nou, dan weet je het wel: daar komen van die vieze vliegen op af. Alhoewel: die vleesvliegen ‘wassen’ steeds hun pootjes.

“Dat gaat snel he, binnen no-time ruimen de groene vleesvliegen op honderden meters afstand dat er een dood dier ligt”, zegt natuurkenner Eric Mahieu. Die vleesvlieg is anders dan de ‘gewone’ vlieg, want helder-groen van kleur. “Iriserend heet dat, als een soort metaallaagje. Hoe groener, hoe verder ontwikkeld, dus hoe ouder ze zijn.”

-Lees verder onder de podcast – Luister de podcast door op de pijl te drukken-

Hoe ruiken de vliegen dan dat er een dood muisje ligt in de Radiotuin? “Ze hebben geen neus, en ruiken met alle andere zintuigen die ze hebben, zoals poriën en hun pootjes. Het zijn nuttige dieren, omdat ze dode dieren en poep opruimen. De vlieg legt ook eitjes in de dode dieren, zodat de maden die dan geboren worden gelijk eten hebben.”

-Lees verder onder de foto-

Ze komen dus af op poep en dode dieren. Zijn groene vleesvliegen vies? “Ze nemen bacteriën mee en dragen ziektes over. Terwijl ze heel schoon zijn, of zo komen ze in elk geval over. Je ziet ze altijd hun pootjes poetsen, omdat ze daar mee ‘ruiken’. Die moeten dus goed schoon zijn. En schone pootjes, dan kunnen ze weer goed ruiken of voelen of er een dode muis of drol ligt.”