Door een motorongeluk schrijft Vincent een bundel vol haiku’s

Geplaatst door

Het klinkt nogal bot. Maar toch: gelukkig heeft Vincent Krijtenburg uit Woensdrecht een motorongeluk gehad. Want dat ongeluk leidde tot een bundel vol haiku’s. Vincent geeft met die korte gedichtjes een inkijkje in zijn verwerkingsproces. Met een lach en een traan.

Wat: Motorongeluk
WieVincent Krijtenburg
ISBN: 9789464435993

“Haiku’s schrijven is voor mij wel de goede manier om dingen van me af te schrijven”, zegt Vincent tegen Boek aan Zee. “Ik moest na het ongeluk zes weken rust houden om mijn botbreuken te laten herstellen. Ik kon toen niet veel, maar haiku’s schrijven ging wel.”

Motor op zijn been
Het is op een dag in juni als Vincent met de motor een ritje maakt in de buurt van Kruiningen. Een automobilist ziet hem over het hoofd en er is een ongeluk. Vincent valt en krijgt de motor op zijn been, die op verschillende plekken breekt. Inmiddels is het revalidatieproces aangebroken.

Zie dat het fout gaat.
Nee, dit gebeurt toch niet echt?
Remmen is te laat.
© Vincent Krijtenburg

Door Vincents haiku’s val je als het ware met hem mee op de grond, en lig je bij hem in het ziekenhuisbed. “Bij haiku’s staan de waarnemingen centraal, dus mijn haiku’s geven heel erg een beeld van hoe ik mijn ongeluk, het herstel en de verwerking beleef”. En dat allemaal volgens een vast stramien. “Het zijn gedichtjes die niet per se hoeven te rijmen. Een haiku bestaat uit drie regels. De eerste regel telt vijf lettergrepen, de tweede regel zeven, en de derde regel weer vijf.”

-Lees verder onder de foto-

De cover van ‘Motorongeluk’. En Vincent bij de zee. Foto’s: Vincent Krijtenburg.

Ik lag op de weg.
Zeven dagen geleden.
Het is nog niet weg.
© Vincent Krijtenburg

De haiku hierboven is volgens Vincent dubbelzinnig. Hij schreef ‘m zeven dagen na het ongeluk. Het is dus zeven dagen geleden. Maar hij heeft ook zeven dagen geleden. De botbreuken doen namelijk erg veel pijn.

Wilde samenhang
“Ik ben als journalist altijd veel met taal bezig, en schrijf veel haiku’s over van alles. De ene keer over het doucheputje, dan weer over mijn vakantie. Een samenhang was er niet, maar ik wilde wel wat bundelen. Toen gebeurde het ongeluk en kreeg voor mijn gevoel een thema in mijn schoot geworpen.”

Ben uit de running.
Maar laat het niet voor niks zijn.
Boek als resultaat.
© Vincent Krijtenburg