Heb je een euro voor de kleurige tv-toren? (iets meer mag ook)

Geplaatst door

De schemerlamp van Goes wil makkelijker van kleur veranderen. Daarom zamelt stichting StichtLicht geld in, om de oude tl-balken te vervangen door led-lichten die ze met één druk op de knop een andere kleur kunnen geven. Ongeveer 30.000 euro is nodig. De helft is binnen. StichtLicht zet de eindspurt in.

Toren met koningsdag. Foto: StichtLicht.

Voorop gesteld: elk bedrag is welkom bij StichtLicht. Maar de vernieuwde actie moet ook bedrijven trekken die de portemonnee laten spreken. Jeroen van Broekhoven van StichtLicht: “We hebben al geld toegezegd gekregen van onder meer de gemeente, en eerder dit jaar hebben donateurs zich gemeld. De actie kwam op een lager pitje te staan door de situatie in de wereld. De vluchtelingen uit Oekraïne vroegen terecht even de aandacht. Nu pakken we de inzameling weer op.”

Hoe ontstond dat ook alweer, met die kleuren? Luister de podcast Zeeuwen en de Ether.

Techniek van toen
Wie op donderdag-, vrijdag-, of zaterdagavond in en om Goes is weet dat de tv-toren als een verlichte spijker in het landschap staat. Er is een soort basiskleur, en bij bijzondere gelegenheden past StichtLicht de kleuren aan. Dat is nu nog bewerkelijk en tijdrovend, omdat tl-balken met de hand vervangen moeten worden. “In Nederland waren we de eerste die een tv-toren uitlichtte, en dat doen we nog steeds met de technieken van toen. Met het led-systeem kan dat veel makkelijker.”

Jouw kleur
StichtLicht kan elk bedrag gebruiken. Voor voor de gulle gevers heeft StichtLicht een extra cadeautje: je mag dan de kleur van de toren bepalen! Da’s een slimme zet van StichtLicht, want wie wil dat nou niet: zeggen dat de toren jouw kleur heeft.

Info en donaties: website StichtLicht