Het museum in Goes blaast foto’s op en daardoor zie je allemaal friemeltjes

Geplaatst door

Ken je die foto’s van een uitvergrote vlieg? Het diertje dat zo hinderlijk op je eten zit, blijkt opeens heel grote ogen te hebben. En die ogen bestaan uit heel veel bolletjes. Mooi hè? Zoiets doet het Historisch Museum de Bevelanden in Goes nu ook. Op een buitententoonstelling zie je foto’s van heel kleine voorwerpen, maar dan opgeblazen tot giga-formaat. Wat is er daardoor een hoop te zien!

-Lees verder onder de foto-

De foto’s bij de kerk in Goes.

Dichter en dichter heet de tentoonstelling, en je kunt ‘m bekijken aan de zijkant van de Grote- of Maria Magdalenakerk, in de Singelstraat in Goes. Achttien foto’s van tien voorwerpen. Op de ene foto het museumstuk van een afstandje, en op de andere van dichtbij. Zoals de sluiting van een bloedkoralen halsketting. Mooi ding, dat nog veel bijzonderder wordt als je ‘m van heel dichtbij bekijkt. Dan zie je opeens de kleine rolletjes van metaal die met z’n allen het motief van de sluiting vormen.

Van millimeter naar anderhalve meter
“We hebben een expositie gemaakt met historische sieraden die je vooral uit de streekdracht kent”, zegt directeur Wilco Blaak van het museum. “Soms zijn die voorwerpen in het echt maar een paar millimeter of centimeter groot. We hebben er macrofoto’s van gemaakt, en dan die je het opeens in anderhalve meter doorsnee. Met veel meer details.”

-Lees verder onder de foto-

Voorwerpen van veraf gefotografeerd, en van heel dichtbij.

De macrofoto’s hangen in grote stalen frames. Eerder stond dat rek aan de andere kant van het kerkgebouw voor een expositie over Maria Magdalena. Vanwege een verbouwing van de kerk zijn de frames verplaatst en ze staan nu op een groenstrookje. Op het moment dat Etcetera.Plus de afbeeldingen bekijkt is het mistig, en dus is het gras nat. De foto’s zijn goed te zien vanaf de straat, maar echt goed zie je ze als je de modderige schoenen voor lief neemt en het groenstrookje op loopt. Dan pas zie je de details tot in detail.

Friemeltjes
Het historisch museum mag de frames twee jaar gebruiken, en geregeld komen er nieuwe foto’s over andere onderwerpen. Zeker tot medio januari hangen de sieraden er. Wilco Blaak: “Kijk eens naar de speld met die ronde bol die in de klederdracht bij het hoofd zit. Van een afstand zie je alleen een gouden bolletje, maar dan dichtbij heel veel opgerolde draadjes met allemaal friemeltjes en krulletjes. Zo’n macrofoto heeft een heel andere kijk op dingen, dan zie je nog meer de schoonheid.”

-Lees verder onder de foto-

Wat een details!

Zie ook:
Artikel over de ogen van insecten, inclusief foto’s van grote ogen.
Historisch Museum De Bevelanden
Precieze locatie tentoonstelling in Google Maps

Fotoverantwoording:
– Bovenaan artikel: Historisch Museum De Bevelanden.
– Tentoonstelling buiten: Etcetera.Plus.