Genezen ziekenhuispatiënten sneller als ze kunst zien?

Geplaatst door

Een ziekenhuis is natuurlijk vooral bedoeld om de zieken beter te maken. Maar mag het er alsjeblieft ook leuk uit zien? Leuk kleurtje hier, of een kunstwerkje daar. Dat is beter voor het genezingsproces, is het idee. In het ziekenhuis ADRZ in Goes kun je kunst kijken die is gemaakt door het regionale grafisch duo illi graphics.

-lees verder onder de foto-

kunst ziekenhuis bed
Bij een bed dat nog een patiënt verwacht, hangt een Zeeuwse boerin met thermometer in de mond. Foto: Etcetera.Plus.

Je herkent direct de stijl van Liesbeth de Koning en en Ilse Ars-Witmer, de twee ontwerpsters die in Zeeland furore maken met de gestyleerde boeren en boerinnen in Zeeuwse dracht. Ziekenhuispersoneel kon kiezen uit een serie ontwerpen voor de twee afdelingen (AOA en O), en op de lange gang naar de Acute Opname hangt gevarieerd werk rondom de vier jaargetijden.

-lees verder onder de foto-

kunst ziekenhuis muur vol kunst
De gang naar de afdeling Acute Opname in het ADRZ in Goes. Foto: Etcetera.Plus

De filosofie achter kunst in een ziekenhuis is natuurlijk dat het patiënten opvrolijkt en het genezingsproces bevordert. Healing environment heet dat. Maar werkt dat ook zo? Wereldwijd wordt het onderzocht, zoals in Amerika waar is vastgesteld dat patiënten die op een groen park uitkijken, sneller herstellen dan patiënten die een blinde muur zien.

Afleiding
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch vraagt in 2014 en 2015 de mening van personeel en patiënten. Driekwart van hen geeft aan dat kunst ze troost en afleiding biedt. Bezoekers zeggen dat ze door de kunst wat te doen hebben als ze moeten wachten. Foto’s, schilderingen, een binnentuin… allemaal prima. Een concert valt minder in de smaak, maar toch blijft het ziekenhuis ook de concerten aanbieden. Muziek steunt mensen bij het verwerken van ervaringen, vindt het ziekenhuis. Het heeft ook een gunstig effect op de gezondheid, bijvoorbeeld bij epilepsie en neurologische aandoeningen.

-lees verder onder de foto-

kunst ziekenhuis kat
Kunst van illi graphics in het ziekenhuis in Goes. Foto: Etcetera.Plus

Natuurbeelden
Het Medisch Centrum Haaglanden pakt het pas echt serieus aan. In 2012 en 2013 richten ze met wetenschappers en kunstenaars het BETER Consortium op. Patiënten worden in een rolstoel langs 58 kunstwerken gereden in de gangen van het ziekenhuis. Apparatuur meet de ademhaling, transpiratie, hartslag, huidtemperatuur en de spanning in de gezichtsspieren. De kunst in de route is onderverdeeld in ‘echte’ kunst en ‘nepkunst’, net zoals bij medicijnonderzoek ook echte pillen en placebo’s worden gebruikt. Wat nepkunst is is overigens bepaald door de kunstenaar die het werk heeft gemaakt.

Het uitgebreide onderzoek toont aan dat mensen ontspannen als ze ‘echte’ kunst zien. Bij nepkunst neemt de spanning juist toe. Kleurrijke en positieve beelden krijgen een hoge waardering terwijl mensen grauwe en sombere beelden liever niet zien. En: afbeeldingen uit de natuur doen het goed! Mensen ervaren het gebruik van natuurlijke elementen als gezond. Conclusie van het BETER Consortium: kunst heeft inderdaad een effect op het welbevinden van patiënten.

-lees verder onder de foto-

kunst ziekenhuis boerin en boer
Kunst van illi graphics in het ziekenhuis in Goes. Foto: Etcetera.Plus

Dus: kunst in ziekenhuizen is -over het algemeen- goed voor de gezondheid. De kunstenaar kan er trouwens ook beter van worden: in het Haagse ziekenhuis waar het BETER-onderzoek is gedaan komen elke week 12.300 bezoekers. Directeur Charles de Mooij van het Noord-Brabants Museum zegt in de Volkskrant bij de opening van een expositie in Den Bosch: “In een ziekenhuis komen meer mensen dan in een museum”. Anders gezegd: als je veel en een wisselend publiek wil trekken, dan moet je in een ziekenhuis zijn.

-lees verder onder de foto-

kunst ziekenhuis muur gebouw
Kunst van illi graphics in het ziekenhuis in Goes. Foto: Etcetera.Plus

Terug naar Goes. Illi graphics gebruikt felle kleuren met soms ook natuurlijke elementen verwerkt in de afbeeldingen. Tegen Etcetera.Plus zeggen Ilse en Liesbeth dat ze nooit aanstootgevende beelden zullen publiceren, omdat hun doel is om mensen vrolijk te maken, zeker in een ziekenhuis. Dan kun je toch voorzichtig oordelen dat hun kunst in de gangen van het ADRZ helend werkt.

Overigens: het ziekenhuis ADRZ in Goes heeft een kunstcommissie die tot voor kort bepaalde wat er aan de muren kwam. Vooral Zeeuwse kunstenaars kregen een plek. Omdat het ziekenhuis verbouwt is de commissie -voorlopig- in ruste. Als de verbouwing klaar is krijgt het ADRZ waarschijnlijk een aparte expositieruimte.

Hieronder: het uitgebreide onderzoeksrapport van BETER Consortium.

Als je nog meer wil weten:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s