Elf elf ‘achttien

Geplaatst door

Het is de elfde dag van de elfde maand. Precies honderd jaar na het zwijgen van geweren en kanonnen. De duizenden mannen aan het front kunnen op 11-11-’18 weer naar huis; weg uit de koude, modderige loopgraven vol ellende. De plek van verderf waar alleen wat rode poppy’s voor kleur zorgen op het troosteloze slagveld vol doden.

-Lees verder onder de foto-

Na de Grote Oorlog is gezegd, en vooral gehoopt, dat die Eerste Wereldoorlog het einde is van alle oorlogen. Maar er volgt een Tweede, en daarna Indië, Korea, Viëtnam, Syrië… De lijst met perversiteiten om macht en dreigingen van overheersing is lang.

Op de elfde dag van de elfde maand staan we stil, zoals we doen op de vierde avond van de vijfde maand. Zoals ze elke avond doen bij de Menenpoort in Ieper door met het blazen van de Last Post te waarschuwen: niet nog eens!.
We denken aan toen, en weten dat geweld, opruiing en verdeeldheid doorgaan. Mensen leren slecht van hun verleden.

Het is de elfde dag van de elfde maand. Precies honderd jaar na de strijd van toen. De vredesvlam in Vlissingen is op deze symbolische dag uit. Is de hoop opgegeven? Nee, verderop bij het oorlogsmonument op de dijk liggen kransen.

11-11, 4-5… we moeten 365 dagen per jaar blijven (her)denken. En handelen, zodat de kwetsbare vrijheid en vrede zich verspreiden. Over de hele wereld.


Etcetera.Plus was op 21 juni 2016 bij de herdenking in de Menenpoort en maakte bovenstaande opname van de Last Post.

vredesvlam vlissingen uit
De Wereld-vredesvlam in Vlissingen is uit op 11-11-2018. De bekende problemen met de gastoevoer lijken lastiger te herstellen dan gedacht. Foto: Etcetera.Plus
kransen monument vlissingen
Kransen bij het oorlogsmonument in Vlissingen, dat herinnert aan de bevrijding van de stad in november 1944. Dat betekende voor Vlissingen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Tussen de kransen liggen ook poppy’s, het rode klaproossymbool dat herinnert aan de Eerste Werldoorlog. Foto: Etcetera.Plus

Nagekomen op 13 november 2018: het Vredesvlam-comité denkt een oplossing te hebben om de vlam die steeds uit gaat, altijd te laten branden. Er komt een nieuwe gasverdeler in de sokkel, zodat de gasfles minder snel leeg is. Ook komt er een waakvlam zodat de Vredesvlam in Vlissingen weer aan gaat nadat die is uitgewaaid.

Als je meer wil lezen: