Aan de kook: Kaapverdische Cachupa

Geplaatst door

Koken met wat je hebt, daar houdt Etcetera.Plus van. Kijk in je koeling en voorraadkast wat je kunt gebruiken en maak met een beetje fantasie het lekkerste gerecht. Vandaag combineert Etcetera.Plus dat met nog een eethobby: themakoken. Dat is eten maken dat aansluit bij de dag.

Vanwege het staatsbezoek van Kaapverdië aan Nederland themakookt Etcetera.Plus het ‘nationale Kaapverdische gerecht’ Cachupa, dat vooral bestaat uit dingen die je nog hebt.

Wie komen er?

President Jorge Carlos de Almeida Fonseca en zijn vrouw bezoeken Nederland op maandag 10 en dinsdag 11 december 2018. Dat biedt volgens het Nederlandse Koninklijke Huis “een goede gelegenheid om de samenwerking verder te verbreden en te verdiepen, met name op het terrein van veiligheid en de maritieme economie”.

Het paar bezoekt onder meer het Van Gogh-museum, het Scheepvaartmuseum, de Universiteit van Amsterdam, het Internationaal Gerechtshof, en het Binnenhof. Natuurlijk staan ook de nodige gesprekken over politiek, klimaatverandering en handel op het programma.

-lees verder onder de kaart-

kaapverdie

Link met Nederland

Kaapverdië bestaat uit een groep eilanden ten westen van de Afrikaanse kust. In de 15e eeuw koloniseerde Portugal de eilanden. Het werd een belangrijke doorvoerhaven van Afrikaanse slaven naar ‘de West’ en later een hub voor walvisvaarders. In 1975 werd Kaapverdië onafhankelijk van Portugal.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA noemt Kaapverdië één van de stabielste democratieën in Afrika. Vanwege aanhoudende droogte zijn er veel mensen weggetrokken. Er wonen dan ook meer Kaapverdianen buiten het land dan op de eilanden zelf. Nederland telt 22.405 Kaapverdianen, volgens een CBS-telling op 1 januari 2018. Het presidentieel paar bezoekt Rotterdam, waar een grote groep woont.

Wat eten we?

Tijd om de voorraadkast open te trekken. Zoals gezegd zijn er veel varianten van Cachupa, maar ze delen dat er mais, bonen, erwten en kool in gaan. Als je het toevallig hebt ook een stukje vlees of vis. Etcetera.Plus heeft nog bruine bonen, erwten, uien, knoflook, worstjes, tomaat, maïs en zoete aardappel. Speciaal erbij gekocht: een cassave. Dus: snijden, aanbakken, koken, sudderen en dan eten. Zie hieronder het resultaat: een versimpelde Hollandse versie van het nationale gerecht van Kaapverdië.

-lees verder onder de foto-

En verder

Op internet vind je talloze varianten, de ene rijker gevuld dan de andere. Ga je ook aan de kook? Succes, en eet smakelijk!

Andere versies