-Klik- Oude portretfoto’s in Zierikzee als opmaat naar de selfie van nu

Geplaatst door

Heb je vandaag al een selfie gedeeld met de wereld? Echt betrouwbare cijfers zijn lastig te vinden, maar volgens een Amerikaans onderzoek uit 2015, uitgevoerd door het tandproductenbedrijf Luster Premium White, maakt iemand die na 1980 is geboren tijdens zijn leven ruim 25.000 selfies. Vooral vakantie-selfies zijn populair. De helft van de ondervraagden zegt dat ze eerst hun gezichtsuitdrukking oefenen, voor ze de selfie maken.

Dat was vroeger wel anders, is te zien in het Stadhuismuseum in Zierikzee op de tentoonstelling Bevroren Beeld, van portret naar selfie. Op de zolderverdieping die lijkt op een omgekeerd VOC-schip, hangen oude portretten van inwoners van Schouwen-Duiveland. Het museum put uit de collectie van het gemeente-archief.

Het is goed om eerst het kamertje beneden in het gebouw te bezoeken, waar borden hangen met uitleg over het ontstaan en de ontwikkeling van de fotografie. Je leest over de Camera Obscura, dat mensen in-den-beginne bang zijn van foto’s, en dat camera’s steeds kleiner worden.

Relevant voor de expositie is de uitleg over portretten. Fotografen reizen vanaf 1842 in Zeeland rond om burgers op de gevoelige plaat te zetten. Je leest hoe de fotostudio opkomt en dat mensen speciale portretfoto’s -de cartes-de-visite- gingen sparen. Na het opwarmertje beneden kun je met de nodige kennis naar de zolder, om te kijken naar mensen van toen.

Je staat oog in oog met onder anderen Anthonette Maria Blom, de laatste vrouw in Dreischor die dagelijks de lokale klederdracht doeg. In 1981 stief ze. Je leest in een fotobijschrift over Marinus Cornelis Doeleman, wethouder van Zierikzee, maar vooral bekend om zijn cabaret en revue. Hij trad zelfs op in paleis Het Loo.

Het is bevreemdend om deze mensen te zien. De bakker, de vrouw van de burgemeester met de grote hoed, het gezin Potappel dat bestaat uit twaalf personen. De meeste geportretteerden die op Bevroren Beeld hangen zijn al overleden. Wat zouden ze ervan vinden als ze wisten dat wij ze nu aanstaren, en ons verbazen over hun kleding, hoe ze kijken, hun haardracht…


Het is een bijzondere kennismaking met mensen van toen. Je krijgt de neiging om met ze te praten om te vragen hoe het leven was. De kleine tentoonstelling in Zierikzee geeft een mooi tijdsbeeld.

Bevroren Beeld, nog tot en met 17 maart 2019 in het Stadhuismuseum, Meelstraat 6-8, Zierikzee.