Het is Wereld Radio Dag, dus de vlag gaat uit

Geplaatst door

Dit verhaal is door Etcera.Plus geschreven voor Vlagblog, de site van een Vlissingse vlaggenliefhebber die op allerlei dagen vlaggen laat wapperen.

De vlag die vandaag wappert bestaat eigenlijk niet. Vlagblog heeft ‘m speciaal laten maken, om het medium radio te vieren. Het is namelijk World Radio Day, de Wereld Radio Dag.

World Radio Day is betrekkelijk nieuw. Op initiatief van Spanje heeft de Verenigde Naties de dag voor het eerst gevierd in 2012. Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, voert de regie.

Unesco roemt het medium radio omdat je met betrekkelijk weinig spullen veel mensen kunt bereiken. Mensen die afgelegen wonen, weinig geld hebben, of om een andere reden ‘een afstand’ hebben, kun je via de radio toch bij de maatschappij betrekken. Door naar anderen te luisteren of door mee te praten -via de radio- leer je andere denkbeelden kennen en sta je midden in de wereld, is het idee.

World Radio Day is elk jaar op 13 februari, omdat op die datum in 1946 United Nations Radio is opgericht, de radiodivisie van de Verenigde Naties.

-Lees verder onder de afbeelding-

WRD19-twitter-05-en

Het thema van World Radio Day 2019 is ‘dialoog, tolerantie en vrede’. Tijdens een bijeenkomst in Parijs worden workshops gegeven voor mensen die bij de radio werken, en radiozenders over de hele wereld geven op de één of andere manier aandacht aan ‘hun’ dag.

In een korte toespraak op de website van Unesco’s Wereld Radio Dag zegt secretaris generaal António Guterres van de Verenigde Naties, dat radio voor zijn organisatie van levensbelang is in gebieden waar VN-vredesmachten werken. Via radio kun je eerlijke informatie geven, vindt Guterres.

-Lees verder onder de video-

De vlag
Op de vlag die wappert bij Vlagblog staat het logo van World Radio Day In het logo is een microfoon herkenbaar. De kleur geel is willekeurig gekozen door Vlagblog, omdat Unesco de kleur voor zijn World Radio Day geregeld aanpast.

vlag world radio day
De World Radio Day-vlag van Vlagblog.
WRD19-twitter-01-en.png

Kijk op Vlagblog voor nog meer vlagbeschrijvingen.