Felle kleuren van waterige verf op expo in Ellewoutsdijk

Geplaatst door

Hij kijkt niet eens vreemd op als je de vergelijking maakt met dat bakje met rondjes waar verf in zit op de kleuterschool. “Ja, net zoiets”, zegt Henk Bisschop. Maar: zijn werk in ‘t Kerkje van Ellesdiek ziet er veel beter uit dan mijn eigen geklieder met waterverf van vroeger. “Het is niet zo moeilijk hoor”, zegt hij ook nog.

-Lees verder onder de foto-

Henk Bisschop voor één van zijn stadsgezichten. Foto: Etcetera.Plus.

Dat kan de professioneel schilder en leraar dan wel zeggen, maar het ziet er wél moeilijk uit. Zo hangt op de expositie in Ellewoutsdijk een serie aquarellen van zeilboten. Met een paar -op het oog- simpele penseelstrepen tekent Bisschop -knap gedaan- een heel verhaal. Je ziet de zeilrace als het ware voor je. Zijn bloemen lijken te leven en de stadsgezichten nodigen uit voor een bezoek.

-Lees verder onder de foto-

De zeilboten op een rij. Vanwege het spiegelende glas zie je ook wat reflectie die niet in de aquarel zit. Foto: Etcetera.Plus.

Bisschop houdt van kleur. Zoveel wordt duidelijk op de expositie in ‘t Kerkje. Op de middag dat Etcetera.Plus in Ellewoutsdijk is, is de aquarellist er zelf ook. Je pikt hem er zo uit in zijn fel-oranje trui. “Die rechte lijnen krijg je door een laagje was aan te brengen waar de verf niet op hecht”, legt hij uit. Hij deelt dat je een canvas bij het schilderen soms op de kop moet zetten zodat de verf naar beneden sijpelt. Dus eigenlijk naar boven, maar dan precies andersom. ”Dat geeft mooie effecten doordat kleuren door elkaar heen lopen”.

-Lees verder onder de foto-

Bisschop geeft een mini-college aquarelleren. Foto: Etcetera.Plus.

Voor een paar bezoekers geeft ‘ie een mini-college. “Je maakt het penseel nat met water, gaat dan door de verf. Je hebt maar een klein beetje nodig. Kijk… zo zet je een lijn”. Inderdaad, het lijkt helemaal niet moeilijk, en zoals hij het vertelt werkt het aanstekelijk. Je wil bijna zelf de kwast pakken.

-Lees verder onder de foto-

Detail uit een aquarel van bloemen. Foto: Etcetera.Plus.

Expositie ‘Kleur’ met werk van Henk Bisschop.
‘t Kerkje van Ellesdiek, in Ellewoutsdijk.
Alleen nog op zaterdag 27 april.
Bisschops atelier staat in zijn woonplaats Wemeldinge

Met zo’n kleine tube verf kun je lang doen, legt de schilder uit. Foto: Etcetera.Plus.