Verlos de zee; weg met de ‘souptroep’

Geplaatst door

Soep. Lekker! Tomaat of groente. Je hebt ook plastic soep, maar dan geschreven op zijn Engels: soup. Die smaakt minder.

Je hoeft maar een korte strandwandeling te maken en je komt heel wat plastic tegen. Kijk maar in het filmpje. Dat is de opbrengst van een wandeling in een rechte lijn, over een meter of vijftig over het Badstrand in Vlissingen. Verlos de zee, dus: souptroep huppetee!

Zo, goede daad gedaan. Maar… hoeveel plastic verdwijnt er in die bakken? Even navragen bij de mensen die in Vlissingen de ambassadeurs zijn van ‘Doe mee, verlos de zee’. Monique Jankowski reageert op de vragen van Etcetera.Plus: “Hoeveel we ophalen? Dat weet ik niet precies. Er staan zo’n tien jutbakken in de omgeving. Het is een laagdrempelig project. Iedereen kan meedoen”.

Het begon met een hoopje
Het initiatief Doe mee, verlos de zee! ontstond op Goeree-Overflakkee. Matthijs Lievaart was de troep beu en verzamelde een hoopje en zette er een bordje bij: ‘Doe mee, verlos de zee!’. Twee weken later hadden veel meer mensen troep bij de stapel gelegd. Op de officiële website zegt Matthijs dat boswachters het bordje op een aangespoelde houten bak timmerden, waarmee de eerste jutbak een feit was. Daarna ging het snel en ondertussen staan er in allerlei kustplaatsen in Nederland en België bakken met de oproep om de zee te verlossen.

-Lees verder onder de foto-

Publiciteitsfoto van de Verlos de zee-website.

Ergernis en emotie
In Vlissingen sloot Monique Jankowski zich aan. “Omdat ik in Vlissingen woon en vaak op het strand ben, viel me al lang geleden op hoeveel afval er ligt. Ergernis was de eerste emotie, en dat schoot niet op. Vandaar dat meedoen en actie de oplossing was”.

Ze hoopt dat mensen haar voorbeeld volgen. “Uiteindelijk proberen we met elkaar de wereld een beetje schoner te maken, en vooral de dieren in de zee te helpen”.