Greetje Kauffeld: nu pas waardering voor songfestivalliedje

Geplaatst door

Podcastserie: Zeeuwen op het Eurovisie-podium

“De G is zo hard”. Als je zangeres Greetje Kauffeld vraagt naar wat ze van het liedje vind dat ze op het Eurovisie Songfestival in 1961 zong, dan is de G het eerste dat ze noemt. De letter schuurt in je keel. Pas nu waardeert ze Wat een dag pas, want het swingt toch wel. “Als de tekst anders was geweest, dan had ik het misschien gelijk leuk gevonden”, zegt Kauffeld in aflevering 2 van podcastserie Zeeuwen op het Eurovisie-podium.

Lees verder onder de foto

Greetje Kauffeld op het festival in 1961. Foto is screenshot uit de tv-uitzending.

Greetje Kauffeld werd geboren in Rotterdam. Daarna woonde ze in Vlissingen en Middelburg, om daarna terug te keren naar Rotterdam. Ze wordt ontdekt door AVRO-orkest The Skymasters, en de rest is geschiedenis. Kauffeld is vanaf dat moment zangeres, iets dat ze vanaf kinds af aan al wilde.

Na deelname aan het Nationale Songfestival in 1958, 1959 en 1960 (waar ze niet wordt geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen) wordt ze in 1961 naar Cannes gestuurd, voor het Eurovisie Songfestival. “In dat jaar was er een staking ofzo, en was er geen nationale finale en werd ik gelijk uitgekozen. Ik was in Groningen toen ze me via de telefoon de tekst hebben doorgegeven. Het ging toen zo apart, dat hele gebeuren”.

Luxemburg wint het Eurovisie Songfestival van 1961. Greetje Kauffeld: “Na afloop kwamen we bij elkaar. De man van Vera Lynn kwam naar me toe omdat ze graag kennis met me wilde maken. Ze was heel enthousiast. Vera was heel beroemd. Dat was echt heel eervol”.

In de podcast vertelt Greetje Kauffeld ook nog dat ze elk jaar kijkt naar het Eurovisie Songfestival. Al ergerde ze zich er jaren aan. “Het ging niet meer om het liedje maar om die vreselijke acts. Toen die zanger uit Noorwegen meedeed, met die viool, kwam de sfeer weer terug”.

Bekijk het hele Eurovisie Songfestival van 1961:

De podcast is uitgezonden door Omroep Zeeland en Vintage Music Radio.