JB Meijers: van “kutnummer” naar festivalfavoriet

Geplaatst door

Podcastserie: Zeeuwen op het Eurovisie-podium

Wat het Eurovisie Songfestival JB Meijers vooral heeft laten zien? “Dat ik mensen kan beroeren met een stukje muziek dat ik heb gemaakt. Dat is fantastisch”, zegt de gitarist die is opgegroeid in Hulst in aflevering 3 van de podcastserie Zeeuwen op het Eurovisie-podium.

Lees verder onder de foto

JB Meijers tijdens de gitaarsolo. Foto is screenshot uit de tv-uitzending.

Dat Calm after the storm van The Common Linnets goed zou scoren op het Eurovisie Songfestival van 2014 in Kopenhagen was niet evident. The Common Linnets, met -toen nog- boegbeelden Ilse DeLange en Waylon. De eerste reacties op het door JB Meijers geschreven lied waren vernietigend. “Door de schaapachtige aantrekkingskracht van de sociale media werd het nummer gefileerd. ‘Wat een saai kutnummer’, zeiden mensen. D’r was toen ook een hoop ellende met Waylon. Ilse en ik zeiden tegen elkaar: dat duurt maar twee weken want we halen de finale niet. Maar we kwamen aan in Kopenhagen en mensen zeiden dat we hun favorieten waren!”

JB Meijers is door miljoenen mensen te zien als hij zijn gitaarsolo geeft. Calm after the storm verliest nipt van Rise like a phoenix van Conchita Wurst uit Oostenrijk, de ‘vrouw met baard’. JB Meijers: “We kregen stemmen uit Rusland en Oost-Europa. Dan krijg je te horen dat die mensen niks hebben met homoseksualiteit. We hoorden dat ze daarom voor ons stemden en niet voor Conchita. Dan denk je: wat is dit? De Russische president Poetin had net in die week de anti-homowetten ingevoerd, en de jury heeft er alles aan gedaan om Conchita te laten winnen Toen heeft zij terecht gewonnen. Maar je wist ook: het is meer dan alleen muziek, het is ook een politiek spel”.

Wat de gitarist ook merkte was de kracht van het festival. “Toen ik weer thuis kwam was er een gitaar bezorgd door Duesenberg, ik speelde op een gitaar van die firma. Er zat een briefje bij waarop de directeur me bedankte voor de plug. Ze hadden 1500 exemplaren in heel Europa en die waren in één dag verkocht”.

Bekijk de hele finale van het Eurovisie Songfestival van 2014:

De podcast is uitgezonden door Omroep Zeeland en Vintage Music Radio.