Natuurtekeningen van schrijver Hans Warren eindelijk te zien in mini-expo

Geplaatst door

Een kleurige baardvogel, purperreiger, en een heleboel ‘kladjes’ in potlood. Het is een fractie van wat schrijver Hans Warren ooit tekende, en dan vooral vogels. Ter ere van Warrens 100e geboortedag toont bibliotheek ZB in Middelburg een aantal van zijn natuurtekeningen.

Wat: Tentoonstelling Hans Warren.
Waar: ZB, bibliotheek voor Zeeland, Kousteensedijk 7, Middelburg. Ga naar verdieping -1, het souterrain.
Wanneer: tot en met 31 december 2021.
Meer info: Website ZB.

Drie vitrines en veertien lijsten aan de muur tonen werk van Hans Warren, de Zeeuwse schrijver die vooral bekend is van zijn woorden, maar dus ook een grafische kant heeft. Uiteraard is een origineel te zien van een deel van Warrens beroemde serie Geheim Dagboek. In de serie beschrijft Warren zijn eigen leven en dat dat van inwoners van zijn geboortedorp Borsele.

Elke keer als een nieuw deel verscheen zochten mensen met klamme handen of zij dit keer ook in het dagboek waren beschreven. Dat was niet altijd een prettige ervaring.

-Lees verder onder de foto-

‘Teekenschrift’ uit 1935.

Minder bekend is dat Warren tekende. Op de mini-expo in de ZB trekken vooral de natuurtekeningen de aandacht. “Hans Warren was een bewonderaar van vogels”, zegt Arnold Wiggers van de Vrienden van de Zeeuwse Bibliotheek die de tentoonstelling mee heeft ingericht. “Hij woonde aan de zeedijk in Borsele en tekende wat vloog en nestelde. Zeker als jonge man was hij een observator van de natuur”.

Hans Warren (Borssele 20 oktober 1921 – Goes 19 december 2001)
Debuteert als schrijver in 1946 met poëziebundel Pastorale. Vanaf 1951 tot vlak voor zijn dood literair recensent voor de Provinciale Zeeuwse Courant. Diverse relaties met vrouwen; Warren heeft ook homoseksuele contacten. Leeft vanaf 1978 tot zijn dood samen met de jongere Mario Molegraaf in Goes. Molegraaf is nog steeds actief om het gedachtengoed van Warren levend te houden.

Afbeelding: zelfportret uit 1945, te zien op de tentoonstelling. Collectie: ZB.

Warren was vaak te vinden in het gebied De Kalloot. Tegenwoordig is dat een strandje bij de kerncentrale, voorheen was dat een groter natuurgebied.

Kleur en zwart-wit
Je kunt slechts fantaseren hoe dat was in de jaren dertig en veertig: een jonge Hans Warren die -wellicht verscholen tussen bosschages en helmgras- schetsen maakt van hoe vogels vliegen, lopen en zitten. Snelle strepen in een schrift waar ook al andere vogels een plek hebben. Om ze later uit te werken in kleur. Al zijn de tekeningen uit de oorlogsjaren in zwart-wit. Vanwege inkt-gebrek?

-Lees verder onder de foto-

Bijschrift op de tentoonstelling: Links driesteenstrandloper, midden zwarte ruiter en rechts goudplevier in zomerkleed. Hans Warren 1941.

In het depot van de Middelburgse bibliotheek ligt een massa aan Warren. Na zijn dood in 2001 is de nalatenschap naar de ZB gegaan. Arnold Wiggers: “Het is een flinke collectie, met originelen van de Geheime Dagboeken, en zijn Natuurdagboeken. En dus ook honderden kleine tekeningen van allerlei vogels. Toen ik erover hoorde dacht ik aan grote schilderijen, maar het zijn allemaal kleine tekeningen”.

De expositie in het ZB-souterrain toont maar een fractie van het beschikbare werk. In al zijn eenvoud geven de vitrines en lijsten een aardig inkijkje in de natuurpassie van de jonge Warren.

-Lees verder onder de foto-

Drie keer een Warren: links: waterhoen in sneeuwlandschap (1939); midden: baardvogel (1933, hij was toen 12), rechts: purperreiger (1938). Allen in de collectie van de ZB.

UPDATE (23 november)
Vanwege de aangescherpte covid-maatregelen hebben de Vrienden van de ZB besloten dat onderstaande bijeenkomst niet doorgaat.


Zijn Warrens tekeningen waarheidsgetrouw? De Vrienden van de Zeeuwse Bibliotheek geeft ter ere van Warrens 100e geboortedag een boekje uit. Op een bijeenkomst op 27 november 2021 vergelijkt natuurkenner Chiel Jacobusse de tekeningen met wat je nu nog aan natuur vindt op Zuid-Beveland.

Natuurdagboek uit 1940.