Corona-cartoons Cor de Jonge geven beeld van roerige tijd

Geplaatst door

De coronacrisis met mondkapjes, uche uche, vaccinatiedrang of -dwang, en hoe wij volk erop reageren. Maar dan door de ogen van cartoonist Cor de Jonge. Dat levert tekeningen op waar je om kunt lachen en waaraan je je kunt ergeren. Te zien in de bibliotheek ZB in Middelburg.

Wat: expositie corona-cartoons van Cor de Jonge
Waar: ZB, Bibliotheek van Zeeland; Middelburg
Wanneer: nog tot en met 27 november

We kennen de regels om het virus te bestrijden: houdt afstand van elkaar, hoest in de elleboog en laat je bij een snotneus testen. Als de Zeeuwse cartoonist Cor de Jonge er zijn getekende mening over geeft dan raakt hij je. Omdat de gebeurtenis die hij voor de zaterdageditie van de Provinciale Zeeuwse Courant in één prent per week vat, herkenbaar is. Of je nou een ‘volgzaam schaap’ bent of een ‘antivaxxer’.

Karretje
Zoals de verplichte winkelkarretjes in de supermarkt en dat je een tijd maar in je eentje mocht winkelen (Etcetera.Plus zag vaak stelletjes en echtparen met twee karretjes… omdat het zo zielig is dat ‘ie buiten moet wachten mag hij van haar toch mee… en duwt een karretje voort… met maar één boodschap… dan valt het minder op dat hij de buiten-wachten-regel overtreedt… terwijl haar karretje steeds voller raakt).

-Lees verder onder de foto-

Vakantie in eigen land omdat buurlanden ‘op rood’ staan, huisgenoten die op elkaars lip zitten, de koning die op vakantie naar Griekenland gaat en de toorn van de bevolking over zich heen krijgt. Het is allemaal te zien in de tekeningen van Cor de Jonge. Een aantal cartoons hangt in grote lijsten aan de muur. Anderen staan op een soort schildersezel.

-Lees verder onder de foto-

De expositie op de eerste verdieping van de ZB is een tijdsbeeld. De tekeningen vormen een vervolgverhaal en bewegen als het ware mee met de stemming van het volk. Soms behandelt De Jonge covid-19 met humor, soms is hij ronduit kritisch.

Nog wel even
Aangezien de coronacrisis nog niet voorbij is en sommige virologen verwachten dat we tot 2023 rekening moeten houden met de pandemie, kan De Jonge zijn lol de komende tijd nog op.