Jacodine stuurt persoonlijk boek op reis; over verlies van je moeder

Geplaatst door

Het boek ligt al klaar in een mooie doos, om op nieuwjaarsdag op reis te gaan. Schrijfster Jacodine van de Velde geeft op 1 januari haar boek De stilte zegt genoeg aan een bekende, die het na lezing ook weer doorgeeft. En zo verder. “Ik hoop dat het mensen iets moois brengt”.

Jacodine van de Velde.

Wat: Boek De stilte zegt genoeg
Wie: door Jacodine van de Velde
Bijzonder: het boek gaat op reis

De stilte zegt genoeg is het tweede deel uit de young adult-reeks die Jacodine heeft geschreven. Juist dit boek is haar extra dierbaar. “Het is opgedragen aan mijn moeder. Zij is overleden toen ik twintig was. Nu ben ik net zo oud als mijn moeder was toen ze stierf: 47. Dat maakt het een mooi moment om dit boek te laten reizen”.

-Lees verder onder de podcast-

Het boek gaat over Tara, die net haar moeder is verloren. Jacodine zegt: “Ik heb veel van mijn eigen ervaringen in het personage kunnen stoppen. Het is niet dat ik daar bewust voor gekozen heb. Het verhaal van Tara kwam in me op en gaandeweg merkte ik dat ik mijn eigen ervaringen erin kwijt kon. Dat is toch een soort verwerking”.

Enorme groei
De boeken van Jacodine zijn uiterst leesbaar. In de trilogie neemt ze mee in het leven van jongeren die allemaal hun eigen ‘rugzakje’ hebben. Het lukt Jacodine om je te grijpen… je wil doorlezen. “Tara is in het begin heel in zichzelf gekeerd en dat is voor haar omgeving erg moeilijk. Ze maakt een enorme ontwikkeling door. Dat vind ik het mooie aan dit soort boeken, omdat je een groei kunt laten zien bij een karakter”.

Op je eigen manier
Een boek op reis sturen en dan ook nog zo’n persoonlijk boek. Wat is je belangrijkste boodschap? “De ervaring is vooral dat iedereen op zijn eigen manier rouwt. Er is niet één manier om met verdriet om te gaan. Ook voor omstanders is het vaak moeilijk omdat ze vaak niet weten wat ze tegen je moeten zeggen. Voor mij heeft het verlies van mijn moeder een plek in mijn leven gekregen. Ik vind mooi dat ik er door te schrijven iets mee kan doen”.