Naar een expo… o nee, bordeel… o nee, afspraak. Kunst kijken in een open gesloten atelier.

Geplaatst door

“U heeft een afspraak?” Het is een aparte gewaarwording: in het -hopelijk- staartje van de zoveelste covid-lockdown mag je nog niet naar een kunsttentoonstelling maar wel naar de sekswerker. Broedplaats van kunst Kipvis in Vlissingen noemt zijn gebouw daarom tijdelijk bordeel. Zodat je aan je kunstzinnige gerief kunt raken. Nadat de burgemeester ingrijpt met de corona-regels in de hand, wordt een ander idee uit de hoge hoed gehaald: binnen op afspraak. Die je ter plekke kunt maken. Aan de deur hangen briefjes met de telefoonnummers van de kunstenaars.

-Lees verder onder de foto-

Even kloppen en dan komt iemand open doen.

Wat: ateliers bij Kipvis Vlissingen. Gesloten en toch open.
Wanneer: 23 januari 2022

Eenmaal binnen merk je dat Kipvis is een bijzonder geheel is. De lokalen van de oude school zijn nu ateliers van kunstenaars. “Dat schilderij bij de ingang met dat mondkapje is al vijf jaar oud”, zegt Ramon de Nennie, die aangeeft dat hij die lapjes al langer gebruikt omdat hij astmatisch is. Ander werk van hem is duidelijk wel geïnspireerd door de corona-pandemie, gezien de spatschermen op de hoofden van de afgebeelde mensen en mondkapjes voor neus en mond. Verder is het atelier vooral zoals een atelier moet zijn: bergplaats van oud werk, nieuwe kunst die half klaar is.

-Lees verder onder de foto-

Werk van Ramon de Nennie.

Spannend voor maker en kijker
Heel anders is het bij Michiel Paalvast. Hij maakt momenteel fantasie-landschappen in houtskool en zwart-wit-grijze verf. “Ik werkte altijd op basis van afbeeldingen, maar dat heb ik voor het eerst losgelaten. Wat ik nu maak komt helemaal uit mezelf. Dat is spannend en nieuw voor me”. Als je dichtbij zijn doeken gaat staan zie je dat hij speelt met licht, met fantasiefiguren, met een kat in de hoek rechtsonder, en een mediterende figuur bij een watertje. Het nodigt uit om te blijven kijken, want wat kun je nog meer ontdekken in zijn fantasie? Ook voor de kijker is het spannend.

-Lees verder onder de foto-

Michiel Paalvast maakt momenteel fantasielandschappen.

Kunst achteraan
Multimedia-artiest Dani Ploeger vertelt een verdieping hoger vol vuur dat hij kunst maakt omdat hij nadenkt en jou wil laten nadenken. Over onrecht, over oorlog, maar ook over bijzondere ervaringen in andere culturen. Op een laptop in het atelier zie je zijn film A Space War Monument met rijdende bulldozers in de woestijn van Koeweit, die op basis van GPS rechte lijnen trekken in het zand. Zand waarin in de Golfoorlog -volgens Ploeger- soldaten levend werden begraven. Op een smartphone toont de digikunstenaar een ruwe versie van een app waarmee je muziek kunt maken, alsof je een traditioneel Afrikaans instrument bespeelt.

-Lees verder onder de foto-

Dani Ploeger geeft uitleg in zijn atelier.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe is het om in januari 2022 een atelier te hebben waarin je alleen mensen mag ontvangen als je de randen van de corona-regels opzoekt? “Het doet wat met je dat kunstenaars steeds achteraan staan”, zegt Ploeger tegen Etcetera.Plus. “Alleen essentiële winkels mogen in een lockdown open. Kunst wordt als niet-essentieel gezien. In Duitsland zijn de boekwinkels tijdens de lockdown wel open. In Nederland niet. Dat zegt wat.”

Volgens Ploeger is vooral het uitzichtloze moeilijk. Met handgebaren maakt hij duidelijk dat het voelt alsof hij wordt heen en weer geschoven. Dan moet je dicht, mag je weer open, toch dicht, misschien weer open.

-Bekijk een impressie van de licht- en geluidkunst van Denz de Kroon. En/of lees verder onder de foto-

Licht- en geluidkunst van Denz de Kroon. Impressie tijdens het atelierbezoek.

Het bezoek aan Kipvis is een gewaarwording. Mensen zetten er ideeën om in beelden en geluiden. Het toont dat mensen veerkrachtig zijn en tegelijk uitzicht nodig hebben. In geen enkel atelier dat open is tijdens de bordeeldagen klinkt harde kritiek op de covid-regels. Maar tussen de regels door merk je dat het na twee jaar van weinig bezoekers en nauwelijks tentoonstellingen erg zwaar is. “Ik hoop dat we na dinsdag weer open kunnen”, zegt De Nennie over de zoveelste persconferentie van het kabinet over coronabeperkingen of -versoepelingen. “Maar ja…. eerst zien”.

Werk van Ramon de Nennie.