Gratis kunst uit de natuur: Jos pakt een steen en ziet altijd iets anders

Geplaatst door

Als je over straat loopt, zie je dan een garnaal, een aapje of het gezicht van Frankenstein? Jos Houtzager wel. Hij raapt losse stenen op en maakt er kunst van, door de vormen te benadrukken met een viltstift. Kunst met een kleine s noemt hij het, “omdat de natuur de grote kunst al doet, ik benadruk alleen de vorm.”

-Lees verder onder de foto-

Jos Houtzager met zijn Frankensteen.

In zowat alles dat Jos ziet, ziet hij ook nog iets anders. Twee ramen in een flat worden in zijn gedachten een gezicht. En stenen dus dieren of iets anders. Het begon met de ontdekking van horror-figuur Frankenstein in een opgeraapte steen. “Eerst zag ik de ogen. Daarna heb ik het gezicht groen gemaakt en bovenop zwart. Onderaan was het een beetje afgevlakt, en dat lijkt op een gebit”. De naam van het kunstwerkje: Frankensteen.

-Liever luisteren? Klik op de pijl. Lees verder onder de audioclip-

Het pure is juist mooi
Het kunstproject borrelt bij Jos op coronatijd, met lockdown en ommetjes om gezond te blijven. Een tijdje is het een rage om zwerfkeien te maken, met tekeningen op een gladde steen die je dan ergens neerlegt zodat anderen die kunnen vinden. “De meeste mensen wilden de steen zo glad mogelijk. Maar nee, dat wil ik niet! Juist de pure steen vind ik mooi. De structuur, en de vorm, en als je diep kijkt zie je er iets in. Je hoeft alleen de lijnen maar te benadrukken.”

-Lees verder onder de foto-

Tijdens het gesprek met Etcetera.Plus vindt Jos een kleine steen in een bloemenperkje.

Is het niet vermoeiend om overal iets in te zien? “Nee hoor, het is juist heel inspirerend. Als ik iets vind en dan thuis ermee verder kan. Het houdt je aan de gang.” Soms liggen de stenen thuis een tijdje te wachten op een bestemming en combineert Jos ze bijvoorbeeld een oud stuk hout. Over de creaties maakt hij filmpjes op YouTube.

Liever niet perfect
Het zoeken van stenen en er kunst van maken is leuk, maar Jos heeft ook een boodschap. “Als je goed kijkt dan krijg je inspiratie uit de natuur. Het gaat niet om het hebben van een dikke auto of het nastreven van perfectie. Als iets perfect is, is het af. Ik wil juist aan het werk. De natuur vrolijkt ons op en daarom moeten we die zien te behouden. Dát is mijn boodschap.”

-Lees verder onder de foto-

Het steentje waarin Jos een aapje en een garnaal ziet. Hij gaat nog aan de slag met viltstift.

Lees, luister of kijk ook: