Al bijna dertig jaar zingen over ‘peace on earth’ en dan vallen de Russen Oekraïne binnen

Geplaatst door

Geef vrede een kans. Ook al zijn er honderden liedjes die oproepen om de wapens neer te leggen, toch lukt het niet om de vrede te bewaren. De Zeeuwse zanger Kevin Village zingt al bijna dertig jaar geleden, samen met vrienden, dat er vrede op aarde moet komen. Want oorlog is nergens goed voor. Deze week ziet hij, net als de rest van de wereld, dat Rusland Oekraïne binnen valt. Het shockeert hem.

In de bovenstaande inleiding staan citaten of titels uit vijf vredesliedjes.
Give peace a chance – John Lennon en Yoko Ono
Lay your wapens down – Ilse Delange
Vrede – Ruth Jacott
Peace on earth – Kevin Village & Friends
War – Bruce Springsteen

“Ik heb er gewoon slecht door geslapen”, zegt zanger Kevin Village, pseudoniem van Kees van Vredegem 24 uur na de inval. “Ik vind het een beetje eng. Iedereen dacht dat het met een sisser af zou lopen, maar ik had het vermoeden dat die Poetin wel door zou zetten”.

-Lees verder onder de foto-

Kevin Village & Friends, met Peace on earth. Op tv in het KRO-programma Telelens op 9 oktober 1994. Links staat Kees van Vredegem.

Het lied Peace on earth uit 1994, gezongen door Kevin Village & Friends, is dus akelig actueel. Met teksten als: “Soldaten marcheren richting oorlog”, “Vechten is geen spelletje”. En ook: “Wie is de winnaar van de oorlog? Het maakt de doden niet uit”.

Ontstaan van de song
Kees van Vredegem is zijn hele leven al met muziek bezig. Samen met zijn broer Charles zingt hij in 1972 onder de bandnaam Dutch Spring het lied Saturday Morning de tipparade in. Je kunt er goed op dansen, dus menigeen leert er in die tijd de foxtrot op.

-Lees verder onder de video-

Een grote landelijke doorbraak blijft uit voor Van Vredegem, maar de muziek blijft trekken. Radio- en tv-presentatrice Tineke de Nooij brengt hem op een idee: laat anderen jouw muziek zingen. En dat gebeurt. Kevin, zijn vrouw en een groep andere muzikanten werken aan ‘Kevin Village & Friends’, een groot project om nieuw talent een kans te geven.

Indrukwekkend
Via advertenties roepen ze zangtalent op. Ongeveer honderd mensen reageren en na een selectie schrijven Kees van Vredegem, Piet Leendertse en Meindert Inderwish songs voor elke ‘Friend’ die na de auditie overblijft. De CD die ermee vol komt te staan heet Music ‘round the world en wordt gepresenteerd in theater Gooiland in Hilversum. Uiteraard is Tineke de Nooij er ook bij.

Op de CD staat ook Peace on earth, gezongen door Joe Dicer en Joyce van Bavel. “Ik werd benaderd door de Ierse zanger en troubadour Rob Meijer uit Middelburg”, zegt Van Vredegem terugkijkend. “Ik heb er naar geluisterd en vond het gelijk heel indrukwekkend. Mijn vrouw en ik hebben toen bedacht hoe we dat konden opnemen”. Het lied wordt in 1994 opgepikt door verschillende radiozenders.

-Lees verder onder de video-

Optreden in het programma Telelens, KRO, 9 oktober 1994

Inmiddels zijn er verschillende versies van Peace on earth. Het origineel uit 1994 met zang van Joe en Joyce, maar ook een versie van Kevin Village zelf. In 2015 maakt Kees weer een opname, maar dan met een iets aangepaste tekst. “En opnieuw marcheren ze naar de oorlog, onbekend met de eerdere oorlogen”, “Vertel me wie de winnaar is; weten ze wel waar ze voor vechten?”

De videoclip wordt opgenomen in de Belgische plaats Doel, dat al jaren wacht op sloop voor uitbreiding van de Antwerpse haven. Veel gebouwen in Doel zijn daarom krotten geworden, en dat is een prima plek om een clip over oorlog en vrede op te nemen.

-Lees verder onder de video-

Honderden liedjes over vrede zijn er. Waarom wil je er dan één toevoegen? “Het had te maken met de situatie in het Midden-Oosten. De boel werd daar helemaal afgeslacht. Toen het lied was ingezongen heb ik tegen de muur van de studio zitten huilen”.

UPDATE 6 maart 2022:
De twee versies van Peace on earth komen opnieuw in de downloadwinkels. In het weekend van 6 maart 2022 heeft Kees van Vredegem de oude opnames ‘opgepoetst’, zodat ze wat helderder en voller klinken. Daarna zijn ze op de downloadsites verschenen. De opbrengst gaat naar giro 555 voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. “Want aan oorlog hoef ik geen geld te verdienen, dat geef ik weg”, zegt Van Vredegem tegen Etctera.Plus.

Bronnen voor dit verhaal:
– Gesprek Kees van Vredegem, 6 maart 2022
– Gesprek Kees van Vredegem, Omroep Zeeland Radio, Zeeland Wordt Wakker, 25 februari 2022
– Artikel Provinciale Zeeuwse Courant, 21 oktober 2019
– Artikel Omroep Zeeland, 15 december 2015
– Artikel Provinciale Zeeuwse Courant, 5 december 1994
– Artikel Scheldebode, 12 oktober 1994
– Artikel Provinciale Zeeuwse Courant, 7 oktober 1994

Gegevens van de originele CD Music ‘round the world:
Label en labelnummer: Patty Boom Music PBM 940902