Susan had vroeger graag gesproken over de dood van haar moeder en daarom zet ze nu een jongerengroep op

Geplaatst door

We delen zowat ons hele leven op sociale media, en toch is er nog een taboe. Jongeren praten er nauwelijks over als ze op jonge leeftijd een ouder verliezen. “Dat is een schokkende gebeurtenis waar je niet mee te koop loopt. Daardoor blijft het in stilte”, zegt therapeute Susan van der Beek. Samen met Narriman El-Khattabi richt ze een Zeeuwse groep op waar jongeren terecht kunnen om emotionele en praktische zaken te bespreken. Die gaat in september 2022 van start.

-Lees verder onder de foto-

Van het ene op het andere moment is alles anders

Susan van der Beek

Susan kan het weten. Ze was twee jaar oud toen haar moeder overleed aan de gevolgen van borstkanker. “Ik heb tijdens mijn studie nooit iemand verteld dat ik jong een ouder ben verloren. Daar zit een taboe op, omdat het niet past bij de dingen waar je leeftijdsgenoten mee bezig zijn, zoals vriendjes en feesten. Als jij met een andere levenservaring zit dan kun je je daar heel alleen in voelen”.

Emotioneel en praktisch
Juist voor jongeren is het verlies van een ouder heftig omdat ze in die leeftijdsfase volop in ontwikkeling zijn, zegt Susan. “De vertrouwdheid van het gezin raken ze kwijt. Opeens is een vader of moeder er niet meer. Dat heeft hele praktische en emotionele gevolgen”.

Susan schreef een boek over haar eigen ervaringen: Hartmama.

Een grote emotionele uitdaging is dat de wereld nooit meer hetzelfde zal zijn. Van het ene op het andere moment is alles anders. “Dat doet iets met je gevoel voor veiligheid”, zegt Susan.
En praktisch? “Je bent een vraagbaak kwijt. Stel dat je een opleiding gaat doen, dan is het fijn als je ouders meekijken naar een kamer of je helpen bij de studiefinanciering. Dat moet je opeens anders regelen”.

Samen eten
De hulpgroep die Susan en Narriman opzetten gaat in september van start, onder de vleugels van de Eve Foundation. Jongeren van 14 tot en met 24 jaar oud kunnen er terecht om met lotgenoten te praten, maar ook om masterclasses te volgen over allerlei onderwerpen. “We willen heel graag dat het voor jongeren gratis is. Daarom zoeken we nog fondsen en subsidies. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld een workshop sponsoren, of de maaltijden betalen. We gaan samen eten”.

“Zelf had ik graag zo’n groep tot mijn beschikking gehad, toen ik in die situatie zat. Het zou me heel erg hebben geholpen om met anderen erover te praten. Ik heb me heel vaak alleen gevoeld”.

Verdere informatie
Eve Foundation
Stiefpunt
Susan van der Beek