De tv-toren in Goes straalt Oekraïense kleuren

Geplaatst door

De Brandenburger Tor in Berlijn, Operahuis in Sydney, het provinciehuis in Middelburg, en nu ook de tv-toren in Goes. Over de hele wereld zijn gebouwen verlicht in de kleuren van de Oekraïense vlag, vanwege afschuw voor de Russische inval in Oekraïne, en vóór steun aan het Oekraïense volk. Etcetera.Plus gaat mee op de ‘schemerlamp van Goes’.

Lees verder onder de foto-

Rob de Muynck van StichtLicht vervangt witte door gele tl-balkjes. Foto: Remco van Schellen.

“We hebben er lang over nagedacht, want we wilden altijd ver van politiek blijven. Dus moet je je solidair verklaren met een oorlog?”, vraagt Eddy Beekman van StichtLicht. Om direct het antwoord te geven: “De gebeurtenissen in Oekraïne zijn zo massaal, en voor het eerst sinds lange tijd weer in Europa. Dus we doen het toch”.

Allemaal filters
Dus krijgt de tv-toren in Goes de kleuren van de Oekraïense vlag. De stichting StichtLicht zet de tv-toren al meer dan 20 jaar in kleuren. Vaak vrolijk, zoals oranje bij Koningsdag, groen/rood met Kerst, en geel bij de doortocht van de Tour de France. Soms serieus, zoals paars als een lid van het Koninklijk Huis overlijdt.

Maar niet eerder om een oorlog. De aanval van Rusland op Oekraïne “grijpt iedereen zo aan”, zegt Beekman. Dus gaan vrijwilligers van StichtLicht op woensdagavond de toren op, met een doos vol gele en blauwe filters.

-Lees verder onder de audio-

Het is een hele klus om de toren van kleur te veranderen. “Op de verschillende ringen van de toren moeten we 130 tl-balkjes aanpassen. Lampje eruit, filtertje erom, lampje er weer in”, lacht Beekman.

Straks met een druk op de knop
Dat kan binnenkort een stuk makkelijker. StichtLicht zamelt geld in om de huidige tl-balkjes te vervangen door moderne led-verlichting die minder stroom verbruikt. Het grootste voordeel van dat nieuwe systeem: met een druk op de knop op een iPhone kunnen ze de kleuren zó aanpassen

Dat zou op dag zeven van de oorlog in Oekraïne een hoop gedoe en tijd hebben gescheeld. StichtLicht kan niet zelfstandig de toren op; ze hebben geen sleutel. “Er moet altijd een gecertificeerd persoon mee. We moeten dat vijf dagen van tevoren aanvragen. Dat gaf ons wel even tijd om na te denken wat we met de Oekraïense kleuren wilden”.

Hoe groot is de kans dat de tv-toren in Goes ooit de Russische kleuren toont? “Als daar iemand zit die een beetje verstand heeft, dan graag. Maar nu niet”. De tv-toren straalt zeker een week solidariteit uit met het Oekraïense volk.