Deze thriller over Paaseiland laat je van mening veranderen

Geplaatst door

De nieuwe thriller van Jeroen Windmeijer over Paaseiland is gewoon een spannend boek. Tegelijk wil de schrijver je laten nadenken over je eigen denkbeelden. Durf van mening te veranderen, durf te twijfelen, zegt hij tegen Boek aan Zee. “Het is goed om erbij stil te staan dat de ander toch gelijk kan hebben”.

Selfie door Jeroen Windmeijer.

Wat: De stenen goden
Wie: Jeroen Windmeijer
ISBN: 978 9402 764 437

Vooropgesteld: Windmeijer schrijft in de eerste plaats om mensen te vermaken. “Ik vind het leuk als mensen telkens weer een hoofdstukje lezen, en dan later gaan slapen dan ze van plan waren. Tegelijkertijd… ik was leraar godsdienst en werk nu voltijds als schrijver, en vind het leuk als mensen er iets van opsteken”.

Historie en feiten
De stenen goden zijn meerdere verhalen in één, met als gezamenlijk thema Paaseiland. Dat eiland ter wereld ligt ongeveer 3.600 kilometer voor de kust van Chili, en wordt ook wel eens het meest geïsoleerde eiland genoemd (al gaan er vliegtuigen heen, in tegenstelling tot andere eilanden waar je alleen met een boot of bootje heen kunt).

Het boek speelt voor de helft in Middelburg, waar conservator Monique Fierloos een tentoonstelling over Paaseiland inricht in het Zeeuws Museum. De andere verhaallijn is het onderzoek van antropologie-student Anthoni Eskens op Paaseiland. Daar tussendoor loopt het feitelijke verslag over de mislukte zoektocht naar het Zuidland en de toevallige ontdekking van Paaseiland door de Middelburger Jacob Roggeveen op 5 april 1722.

-Beluister de podcast door op de pijl te drukken. Lees verder onder de podcast-

Ja, er gaat iemand dood, want het is tenslotte een thriller (pas op voor omvallende beelden!). Tegelijk is het een geschiedenisboek. “Als ik een non-fictieboek schrijf over Paaseiland, dan lezen alleen mensen het die al in het onderwerp zijn geïnteresseerd. Als ik het in de vorm van een spannend verhaal giet, dan bereik ik een veel breder publiek”.

Denkbeelden radicaal overboord gooien
Het verhaal van Paaseiland is voor een thrillerschrijver een soort snoepwinkel. Windmeijer zegt daarover: “Er is geen eiland ter wereld met zoveel zee er omheen. Van de beelden die er staan weten we niet waarom mensen er zoveel tijd in gestoken hebben om ze te maken, en waarom ze er van het één op het andere moment mee gestopt zijn. Er zijn zoveel raadsels en mysteries. Voor een schrijver is dat ideaal”.

Wel of geen ontdekking
Hoezo heeft Jacob Roggeveen het eiland ‘ontdekt’? Er woonden toch al mensen? Jazeker!
Windmeijer citeert uit het reisverslag van Jacob Roggeveen: “In het negende glas van de namiddag zagen wij op verschillende plekken rook omhoogkringelen, waaruit wij concludeerden dat het eiland door mensen werd bewoond.”
Een stuk verderop: “In de voormiddag bracht kapitein Bouman (toen een kano van het land naar zijn schip toe kwam) een Paaslander met hetzelfde vaartuig bij ons aan boord. Hij was helemaal naakt, zonder zich het minst te schamen voor wat wij uit betamelijkheid niet met name kunnen noemen.”
En nog wat verderop, als bemanningsleden het eiland op gaan: “Nadat zij zich van hun taak hadden gekweten, rapporteerden ze dat de inwoners aldaar zeer deftig gekleed waren, met stoffen van allerlei kleuren en dat zij zeer veel tekenen gaven dat zij bij hen aan land moesten komen.”

Tussen het vermaak van het spannende verhaal heeft Windmeijer wel degelijk een boodschap: hou een open geest. “Ik wil dat mensen beseffen dat wat voor hen waar is, in de loop van de jaren kan veranderen. Bij mijn boek over Paaseiland begon ik met bepaalde ideeën over de bomen op het eiland die waren omgehakt en dat die milieuvernietiging zich tegen de bevolking keerde. Maar daar bleek niets van waar te zijn. Ik moest mijn eigen denkbeelden radicaal overboord gooien en een heel nieuwe benadering voor mijn boek zoeken”.

– Lees verder onder de foto-

Kunnen wij mensen makkelijk van mening veranderen? Staan we open? “Je merkt in het dagelijks leven dat je informatie opneemt die jouw eigen beeld bevestigt. Informatie die jouw beeld onderuit haalt filter je weg. Zo werken mensen. Toch is het goed om af en toe erbij stil te staan dat de ander ook gelijk kan hebben”.

Kijk ook eens:
Britannica Encyclopedie over Paaseiland
LiveScience over de beelden op Paaseiland
Google Maps
Zeeuwse Ankers over Jacob Roggeveen
De vlag van Paaseiland