Waterschorpioen is insect van het jaar

Geplaatst door

Je komt ze tegen langs oevers, net over het wateroppervlak. Zwemmen kunnen ze slecht, dus klampen ze zich vast aan waterplanten. De waterschorpioen is uitgeroepen tot insect van het jaar 2022.

De waterschorpioen. Foto: Taxon Foundation.

De veenmol, het zandzakje, het groot schrijvertje, en de kikkerbillenbijter… allemaal maakten ze kans op de titel, maar de waterschorpioen werd met 53 procent van de stemmen gekozen. De verkiezing werd georganiseerd door de Taxon Foundation, het EIS Kenniscentrum Insecten en de Nederlandse Entomolobische Vereniging.

Volgens de Taxon Foundation is de waterschorpioen geen schorpioen maar een wants. Het diertje haalt adem met zijn staart. Met grijpertjes op de voorpoten vangt de waterschorpioen kleine prooidieren, zoals visjes en muggenlarven. Het dier beweegt weinig, en lijkt -als je ‘m ziet in het water- op een blad.

De Taxon Foundation houdt zich bezig met buurtprojecten om de natuur te beschermen en mensen te leren over de natuur.

Meer info:
Wikipedia
Taxon Foundation over verkiezing
SchoolTV
Nederlandse Bond Aqua Terra