Wendy komt pesters te boven met hulp van Michael Jackson

Geplaatst door

Het was afzien voor Wendy van de Port. Als kind is ze vaak gepest door klasgenoten. Ze viel toen zelfs een keer flauw. Thuis kon ze altijd terecht op haar slaapkamer bij de poster van Michael Jackson. De popster die zelf ook een getroebleerde jeugd had, heeft Wendy altijd geholpen. Ook al wist hij dat zelf niet.

Wendy van de Port poseert in 2022 voor posters van Michael Jackson.

Wendy’s verhaal begint als ze met het gezin verhuist van de stad Breda naar het dorp Zuidzande in Zeeuws-Vlaanderen. “Het is nooit leuk om te verhuizen, want als kind moet je al je vriendjes achterlaten. De eerste twee weken in Zuidzande waren best OK. Iedereen wilde me leren kennen. Op een gegeven moment draaide het om”.

Stom stadskind
“Ik liep het schoolplein op en werd geduwd. ‘Ga terug, stom stadskind’, zei iemand tegen me. Later lokte iemand me een keer mee naar het veldje achter de school, en daar trapte een jongen me omver. Ze gingen allemaal in een boog om me heen staan, en die jongen bleef schoppen. Tussen hun benen door ben ik gevlucht. Mijn broer die er ook op school zat heeft die jongen een flinke dreun verkocht”.

Wendy denkt dat ze werd gepest omdat ze anders was dan de anderen. “Zij droegen merkkleding als NAF NAF en Oilily. Daar hadden we thuis geen geld voor, wat ze raar vonden. En: ik was fan van Michael Jackson, dat vonden ze ook vreemd”.

Maatje Michael
Michael Jackson, de wereldberoemde superster uit Amerika met volop hits op zijn naam. Hij begint als kindsterretje samen met zijn broers in de Jackson Five, en heeft later een grootse solo-carrière. De vroege start onder leiding van een strenge vader, veel optredens en media-aandacht leidt ertoe dat Jackson geen gewone jeugd heeft. Ook de rest van zijn leven speelt zich af in de spotlights en dat laat sporen na. “Iedereen oordeelt over je, het maakt niet uit wat je doet”, zegt de superster eens in een interview. Het is bekend dat hij zich vaak eenzaam voelt. Dat blijft tot zijn dood in 2009.

Hij was degene die zei dat ik niet moest opgeven.

Wendy van de Port

Wendy ziet in Michael Jackson vooral een maatje. “Ik had posters van hem aan de muur hangen. Thuis kon ik niet alles vertellen, dus dan ging ik naar mijn kamer en vertelde het tegen hem. In zijn muziek voelde ik zijn eenzaamheid en verdriet”.
Voor Wendy is het een gedeeld gevoel. Ze gaat ook zingen. “Hij was degene die zei dat ik niet moest opgeven. Ik wist op school altijd dat ik weer naar huis zou gaan en hem weer zag. Dan zong ik op mijn kamertje met mijn knuffels als publiek”.

-Lees verder onder de foto-

Sinds de tijd in haar slaapkamer zingt Wendy in verschillende bands en duo’s. Als solo-artiest vind je haar onder de naam WenD. Ze plaatst haar werk ook op Facebook. Hoor WenD zingen: Heal the World, van Michael Jackson

Ik kan het
De gepeste Wendy krabbelt op, en staat nu zelf geregeld op het podium. Soms met een band, soms als duo. “Als je respons krijgt van het publiek, dan is dat geweldig. En je voelt je gesteund door de band waarmee je op het podium staat. Wanneer ik alleen zing of als duo dan voel ik me kwetsbaarder. Muziek maken is het liefste wat ik doe, en ook het engste. Maar in mijn achterhoofd heb ik dan mijn idool die zegt dat ik het kan en dat ik me niet onderuit moet laten halen”.

-Lees verder onder de foto-slideshow-

En de pesters van toen? “Als er een reünie komt dan wil ik er niet heen. Ze hebben me zo gebroken! Van mijn tiende tot mijn achttiende is er zoveel gebeurd. De mensen die me gepest hebben moeten zich dat toch ook nog kunnen herinneren?”

Nog steeds dichtbij
Michael Jackson stierf in 2009 onverwacht na een verkeerd gebruik van medicijnen die werden toegediend door een arts. Net als in haar kindertijd en jeugd, ‘voelt’ Wendy de popster nog steeds. “Het klinkt heel raar, maar het voelt nu alsof hij dichterbij is. In mijn beleving is hij in de hemel of het heelal. Dat is oneindig en voelt dichtbij”.

Someone in the dark
Tussen alle songs van Michael Jackson springt er één nummer uit voor Wendy: Someone in the dark. Dat lied gaat over een vriend ver weg, ergens in het universum. Voor Wendy is Michael die vriend.