Pleidooi voor de paardenbloem. Gun de gele bloeier een langer leven.

Geplaatst door

Of je nou in de stad fietst, of een rondje maakt op het platteland; de paardenbloem is overal. Gele bloem die later verandert in een bol vol pluizen. De meeste mensen gruwen van een paardenbloem in de tuin of in het openbaar groen, want het is ‘onkruid’. Weet wel dat als je de paardenbloem verwijdert, je tegelijk de bij om zeep helpt. Zo die zit!

-Lees verder onder de foto-

Apart toch wel: de paardenbloem groeit werkelijk overal. In een tuin, aan de kust, midden in de stad, op je dakkapel, en tussen de stenen op straat. “De paardenbloem overwint wat groeiplaats betreft eigenlijk alles”, zegt natuurkenner Eric Mahieu in de podcast Radiotuin. “Dat is waarschijnlijk ook waarom mensen het als onkruid zien. De plant neemt met weinig genoegen, en je ziet ze dan ook veel. Alleen: paardenbloemen hebben moeite met concurrentie door andere planten. Als het gras hoger groeit dan de paardenbloem, dan zijn ze zo weg”.

Essentieel voor insecten
Volgens Mahieu, hij is ook imker, is de paardenbloem één van de belangrijkste bloemen voor bijen. “De Wageningen Universiteit heeft pas geleden nog onderzocht dat op een paardenbloem maar liefst 107 soorten bijen af komen”. Dat argument wordt ook genoemd door paardenbloem-liefhebber Karst Meijer in het AD: in het voorjaar is het één van de eerste bloeiers, en daarmee een essentiële bron van nectar en stuifmeel voor insecten. Die insecten zijn weer voedsel voor weidevogels. “Minder paardenbloemen betekent minder insecten. En jonge vogeltjes die verhongeren”, zegt Meijer in het AD.

-Lees verder onder de foto-

Paardenbloem in de stoeprand. Foto: Remco van Schellen.

Waarom halen we de paardenbloem dan massaal weg, en vinden het onkruid? Dat is een cultureel ding, zegt Eric Mahieu bij Radiotuin. “We vinden dat in grasvelden alleen gras mag staan. Terwijl bloemen een grasveld veel mooier maken. Kijk eens naar het geel van de paardenbloem of het wit van het madeliefje. De ereprijs en vergeetmenietjes heb ik ook al gezien. Dat kan allemaal in het gras groeien. We moeten leren om daarvan te houden”.

Voor in de salade
Ook voor mensen is de plant een handig hulpje. Volgens natuur- en ecovereniging Velt haalt de paardenbloem door de lange wortels veel ijzer, koper en andere voedingsstoffen uit de grond. Daardoor zitten er veel vitaminen A, B, C en D in. Blaadjes eten helpt onder meer tegen winderigheid en constipatie. Als je van de planten een soort thee trekt, dan kun je dat gebruiken als plantenmest. En, zegt Velt, met uitgebakken spekjes en vinaigrette maak je van de paardenbloem in een handomdraai een lekkere salade. Of wat denk je van jam van paardenbloem!

-Lees verder onder de foto-

Paardenbloem verpluist. Foto: Remco van Schellen.

Misschien dat je buren de gele paardenbloem nog wel pruimen, maar het wordt pas echt lastig als de bloem verandert in een pluizenbol. Als je er tegen blaast verspreiden tientallen zaadjes aan pluisjes zich. uit elk pluisje kan weer een nieuwe paardenbloem groeien.

Dat werkt zo: de gele bloem bestaat uit allemaal blaadjes die weer vastzitten aan een zaadje in de knop. Als de blaadjes verwelken, groeit er aan elk zaadje een pluisje, die met elkaar de witte pluizenbol vormen. Bij een flinke windvlaag vliegen de pluisjes weg. School TV heeft er een mooi filmpje van gemaakt.

O ja, van de wortels wordt trouwens rubber voor fietsbanden gemaakt.

-Lees verder onder de foto-

Pluisje waait weg om een nieuwe plant te vormen. Foto: Remco van Schellen.

De paardenbloem is dus nuttig. Mocht je er toch af willen, dan zijn er verschillende manieren, heeft RTL Nieuws uitgezocht, variërend van kokend water tot zout en azijn.

De Vlinderstichting heeft liever dat je ze laat staan. Maar als je ze weghaalt, haal de hele wortel weg. Uit elk stukje wortel dat achterblijft kan weer een plant komen. Als je de paardenbloem schoffelt, breekt de wortel, en krijg je dus meerdere planten.

Openbaar onkruid. Omdat onkruid ook mooi kan zijn! Bekijk alle foto’s.