De nieuwe eyewitness-moord van Wim Hendrikse komt heel dichtbij de hoofdpersoon

Geplaatst door

In de vierde thriller van de Zeeuwse schrijver Wim Hendrikse komt de gebeurtenis wel heel dicht in het leven van de hoofdpersoon. Detective Joop Hamelink moet een moord oplossen die een verband heeft met zijn eigen jeugd op de vroegere school De Branding in Terneuzen, die echt heeft bestaan. Hendrikse laat zijn verhalen zich afspelen in de regio waar hij zelf woont, want dat maakt ze herkenbaar voor de lezers.

Wat: Jeugdzonde
Wie: Wim Hendrikse
ISBN: 9789464248890

AGENDATIP: op zaterdag 11 juni 2022 signeert Wim Hendrikse in de Hontenissehal in Kloosterzande, tijdens het kunstweekend.

Die vierde thriller heet Jeugdzonde en is onderdeel van de reeks Eyewitness. “Een moord wordt gefilmd. De beelden komen bij detective Hamelink terecht, en dan blijkt dat het slachtoffer een oud klasgenoot van hem is. Bovendien: er ligt een boodschap bij het lijk speciaal voor Joop Hamelink.”

-Speel de podcast door op de pijl te drukken. Lees verder onder de podcast-

Ziedaar: de nieuwe zaak voor de Zeeuws-Vlaamse detective. Elk verhaal in de serie speelt zich af in en om Terneuzen, en dat trekt club trouwe fans, zegt de schrijver. Het is niet zo dat mensen suggereren in welk steegje de volgende moord moet zijn, “maar ze zeggen vaak wel dat ze het leuk vinden als iets in een boek komt. Drie jaar geleden heb ik gesigneerd bij de opening van Markt 4 in de Cuyperskerk in Sas van Gent. Omdat ik er zulke goede zaken heb gedaan zei de marktmeester dat hij wel verwachtte dat Markt 4 in een volgend deel terecht zou komen. Dat heb ik gedaan.”

-Lees verder onder de foto-

Dichtbij de werkelijkheid
Moet iets dan ook echt kloppen met de werkelijkheid? “De locaties waar ik over schrijf kennen de mensen, dus daar hou je wel rekening mee. Je kunt moeilijk schrijven dat in het oude schoolgebouw een gangetje is op de plek waar in het echt een grote zaal zat. Maar ik verzin er soms wel een gebouw bij of laat iets in een andere tijd spelen. Het klopt niet honderd procent, maar ik probeer er wel zo dicht mogelijk bij te blijven.”

Wim Hendrikse is bekend van zijn boeken over zanger David Bowie, en ontdekte een aantal jaren geleden het thriller-genre. Is dat een blijvertje? “Zolang mensen het leuk vinden blijf ik thrillers schrijven. Maar misschien dat ik binnenkort ook iets anders schrijf, zoals een roman. Het is goed om soms wat anders tussendoor te doen, om met een frisse blik te kunnen kijken.”